2min

Tags in dit artikel

,

Wat door experts en gebruikers van het medium internet al lange tijd vermoedt werd, is ook nu weer bevestigd. In tien jaar tijd heeft het internet de tv als belangrijkste informatiebron verslagen.

In 1998 was de televisie voor een ruime meerderheid van zeventig procent van de Nederlanders nog de belangrijkste bron, tien jaar later, in 2008, kiest ruim zestig procent voor het internet als belangrijkste informatiebron. Dit alles blijkt uit een enquête gehouden door internet-portal MSN.nl onder ruim 3500 van haar gebruikers.

Verder blijkt uit het onderzoek dat 86 procent van de ondervraagden denkt dat het internet vergezeld door mobiel internet over tien jaar de belangrijkste informatiebronnen zullen zijn. Ook denkt bijna de helft dat de rol van journalisten om het nieuws te brengen ook langzaamaan kleiner zal worden als ook lezers meer en meer de nieuwsvoorziening zullen verzorgen.

Tegenwoordig gebeurt het al steeds meer dat lezers zelf nieuws in kunnen sturen, dat door redacties vervolgens beoordeeld wordt. Als er echter geen redactie is om het te controleren en bovenal verifiëren dan is de kans op non-nieuws of nieuws dat onjuist is, wel groter.

Een fout voorbeeld hiervan zagen we enige tijd geleden toen een hobby-journalist op een speciale website van nieuwszender CNN beweerde dat Apple-topman Steve Jobs voor een hartaanval in het ziekenhuis was opgenomen. Het Apple-aandeel kelderde meteen bij bekend worden van het bericht en de toezichthouder voor financiële markten in de Verenigde Staten stelde een onderzoek in.

Erwin van Lun, futurist en trendwatcher bij Mensmerk.nl, verwacht een behoorlijke verandering in de informatievoorziening. "In 2018 worden we zeer persoonlijk bij de tijd gehouden, 24 uur per dag, waar we ook zijn. We kunnen dan bijvoorbeeld reageren op nieuws met gesproken woord. Je stelt de vraag ‘Waar ligt Sierra Leone eigenlijk?’ en het beeldend antwoord verschijnt dan direct op elk beeldscherm in de buurt, ook op dat scherm in de woonkamer dat we nu tv noemen. Zo krijgt iedereen zijn eigen nieuws."