2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Browserfabrikant Opera heeft vroege resultaten gepubliceerd van een onderzoek dat via het indexeren van het internet nieuwe inzichten biedt in de structuur van websites.

Om dit onderzoek uit te voeren heeft de Noorse browserfabrikant Metadata Analysis en Mining Application, of kortweg MAMA, gebouwd. MAMA is een tool die het web afspeurt en de markup- en scriptingdata controleert. Op het moment zijn zo’n 3,5 miljoen sites geïndexeerd en verwerkt.

Analyse van de data die MAMA heeft verzameld biedt nieuwe inzichten in trends op het gebied van webontwikkeling en het gebruik van standaarden. Opera is dan ook van plan om deze informatie publiekelijk te maken door middel van een zoekmachine. Zo kunnen experts real-worldstatistieken bekijken van gebruikte webtechnologieën.

De vroege data die recentelijk is gepubliceerd door Opera geeft als eerste veelgebruikte HTML-elementen weer. Op de pagina’s die door MAMA werden geanalyseerd, waren de populairste tags: HEAD, TITLE, HTML, BODY, A, META, IMG, AND TABLE. De minst populaire waren VAR, DEL en BDO.

Ook keek Opera naar rich internet applications en dan vooral de gebruikte technologieën daarvan. Hieruit bleek dat ongeveer op 35 procent van alle website Flash wordt gebruikt. Die technologie is het populairst in China, waar 67 procent van de sites Flash bevat. Het XMLHttpRequest-scripmechanisme wordt slechts op 3,2 procent van alle sites gebruikt en is belangrijk bij het gebruik van AJAX.

De pagina’s die zijn geïndexeerd door MAMA werden ook door de validatietool van de W3C gehaald. De resultaten lieten zien dat slechts 4,13 procent voldeed aan de standaarden gesteld door die organisatie. Slechts 50 procent van sites die het logo dragen dat ze aan de standaarden van de W3C voldoen, doen dat ook echt.

Na het analyseren van de metatags van de websites bleek dat sites gebouwd met Apples iWeb het vaakst voldeden aan de standaarden, namelijk 81 procent. Slechts 3,4 procent van de sites gemaakt met Dreamweaver kon hetzelfde zeggen.

De nieuwe zoekmachine zal in de loop van de komende maanden beschikbaar worden gemaakt. Hoogetepunten van het onderzoek kunnen op deze pagina worden bekeken.