Facebook heeft afgelopen vrijdag laten weten dat het verschillende pagina’s verwijderd heeft van zijn website die gebruikt werden door Italiaanse neonazi’s om aan te zetten tot geweld. Deze actie heeft Facebook genomen nadat verschillende Europese politici de site beschuldigden van het toestaan om dit soort pagina’s op te zetten.

Zeven verschillende groepspagina’s waren opgezet op de website met titels die geweld opriepen tegen zigeuners. "Het bestaan van deze groepen is afschuwelijk," zo vertelde Martin Schulz, socialistische leider in het Europese parlement. Schulz is een van de personen die een klacht heeft ingediend bij Facebook.
Facebook zelf heeft aangegeven dat het deze pagina’s verwijderd heeft vanwege schending van de voorwaarden van de website.
"Facebook ondersteunt de vrije stroom van informatie en heeft een forum waar iedereen over alles mag discussiëren. Toch is het zo dat Facebook groepen zal verwijderen wanneer deze zich gewelddadig of bedreigend gedragen," zo liet zij weten in een verklaring.

De Italiaanse zigeuners zijn aangewezen als schuldigen voor verschillende aanvallen in de laatste maanden. Daarnaast besteedt de Italiaanse media ook veel aandacht aan de gewelddadige misdaden welke gepleegd worden door de zigeuners. Ook heeft de Italiaanse overheid veel illegale sloppenwijken ontmanteld waar veel zigeuners leven.

Facebook biedt de leden een mogelijkheid om persoonlijke informatie te uploaden en een groep te creëren van online vrienden. Daarnaast kunnen zij ook groepen maken waarbij zij deze kunnen samenstellen op mensen welke allemaal gelijke politieke interesses hebben, of van de zelfde films of muziek houden.
Shimon Samuels van de groep voor Joodse rechten van de Simon Wiesenthal Center vertelde dat Facebook een technologie zou moeten ontwikkelen om tekst waarin op hatelijke manier gesproken wordt te filteren.

"Het is niet een geheel nieuw iets, het is al vaker gebeurd. Het is zelfs al vaker gebeurd op Facebook. Wij zijn niet verbaasd dat deze groep van Italiaanse neo-Nazi’s hier haar voordeel uit gehaald heeft," zo vertelde Samuels aan Reuters.
Facebook zelf heeft aangegeven dat zij de pagina’s niet scant alvorens deze openbaar worden, maar dat zij wel een team hebben die de pagina’s controleren en er ook voor kunnen zorgen dat de personen die misbruik maken verbannen worden.