2min

Facebook heeft een column gepubliceerd in The Financial Times en daar krijgen de Europese privacytoezichthouders er goed van langs. Facebook laakt de werkwijze van de Europese toezichthouders want ze zorgen ervoor dat internetbedrijven worden geremd in hun ondernemingen. Het gevolg is dat Facebook nieuwe features niet langer gaat uitrollen in Europa of extreem vertraagd.

Facebook opende vijf jaar geleden zijn Europese hoofdkantoor in Ierland en ging toen rond de tafel met de Ierse privacytoezichthouder. Deze toezichthouder heeft toen samen met Facebook alle Europese privacywetgevingen doorgenomen en ervoor gezorgd dat Facebook zich netjes aan de regels houdt. Het idee hierachter vanuit de Europese wetgeving is dat Facebook daarna in alle Europese landen actief kan zijn zonder opnieuw in aanraking te komen met privacytoezichthouders. Mochten er Europese toezichthouders zijn met vragen dan kunnen ze die kwijt bij de Ierse privacytoezichthouder. Wel dient Facebook in gesprek te blijven met de Ierse toezichthouder om nieuwe features en diensten voor te leggen, iets wat het bedrijf ook zegt te doen.

Facebook haalt nu echter uit naar de Nederlandse en Belgische privacytoezichthouders die besloten hebben een eigen onderzoek in te stelle, zonder de Ierse privacytoezichthouder daarin te betrekken. In plaats daarvan wordt er nu van Facebook verwacht dat allerlei simpele vragen over de werkwijze worden beantwoord, terwijl deze informatie in Europa al bekend is bij de Ierse privacytoezichthouder. Facebook heeft dus veel kritiek op de Nederlandse en Belgische toezichthouder omdat die naar Facebooks mening, hun boekje te buiten gaan.

Facebook eist dan ook van Europa dat het gaat opschieten met het maken van beter Europees beleid dat de privacywetgeving nog beter Europees wordt geregeld en het bedrijf niet in elk land met lastige toezichthouders rond de tafel moet. Op deze manier zal de Europese internetmarkt worden afgeremd en niet langer competitief zijn met de rest van de wereld, aldus Facebook. Het gevolg is ook dat Facebook nieuwe features en diensten niet of veel trager kan uitrollen in Europa.

In Europa zijn er wel plannen en is er steeds meer aandacht voor een beter internet en telecombeleid, maar de landen zijn onderling ontzettend verdeeld en voor 2020 wordt er geen eenduidig beleid verwacht. De Europese landen kunnen het bijvoorbeeld ook niet eens worden over netneutraliteit of het afschaffen van roamingkosten.