4min

Tags in dit artikel

, , ,

Adobe heeft op haar jaarlijkse MAX gebruikersconferentie diverse nieuwe tools en diensten voor haar Flash-platform geïntroduceerd. Zo komt het bedrijf met een cloud-softwareplatform genaamd Cocomo, een nieuwe versie van Adobe AIR, een pre-release van de 64-bit Linux-versie van Flash Player 10, Flash Catalyst en Flex Builder "Gumbo".

"Adobe Flash heeft de ontwikkelgemeenschap de mogelijkheid gegeven een revolutie te ontketenen op het internet en te bepalen hoe wij met het internet interactie hebben. Adobe gaat door met de ontwikkeling en stelt alles beschikbaar dat bedrijven nodig hebben om snel ontwerpen te maken, applicaties te ontwikkelen die voor hen kritiek zijn en interactieve content en dynamische video’s te ontwikkelen die voor alle internetgebruikers bereikbaar zijn", aldus David Wadhwani, general manager en vice president van het Platform Business Unit bij Adobe.

Het bedrijf lanceerde zogezegd een groot aantal vernieuwingen voor het Flash-platform, hieronder een uiteenzetting.

Flash Catalyst

Flash Catalyst is een nieuwe telg in de Flas-familie en is de uiteindelijke naam van de applicatie die voorheen codenaam Thermo met zich meedroeg. Catalyst is een ontwerpapplicatie waarmee ontwikkelaars snel en eenvoudig interfaces voor applicaties en interactieve content kunnen ontwikkelen, zonder dat ze daarvoor aan de code hoeven te werken. Zo is het mogelijk om creaties uit Adobe’s Creative Suite 4 te importeren en snel om te zetten naar dynamische onderdelen, zoals knoppen, scrollbars, invulvelden enzovoorts.

Als een project is afgerond kan deze snel omgezet worden naar Flash Player of AIR. Catalyst kan daarnaast ook gecombineerd worden met de nieuwste versie van Flex Builder, waardoor het ontwikkelen en ontwerpen beter geïntegreerd kunnen worden.

Flex Builder "Gumbo"

Flex Builder is een geïntegreerde ontwikkelomgeving die bedoeld is om zogenaamde rich internet applications (RIA’s) en cross-platform desktopapplicaties te ontwikkelen, met name voor Adobe Flex. Flex is op zijn beurt weer een verzameling van technieken voor het ontwikkelen en beschikbaar maken van RIA’s die werken met Adobe Flash.

Met de nieuwe versie van Flex Builder, dat zich momenteel onder de naam "Gumbo" in een bèta-fase bevindt, wordt het gebruik van Flex volgens Adobe bereikbaar voor een grotere groep ontwikkelaars. In de nieuwe versie zijn verbeteringen doorgevoerd in de interface en kunnen de ontwikkelprocessen met Adobe Flash Catalyst zoals eerder gemeld beter gestroomlijnd worden. Verder zijn er verbeteringen doorgevoerd in de debugger, de profiler en de code-editor.

AIR 1.5

Ook Adobe’s AIR heeft een update gekregen. AIR is bedoeld om RIA’s buiten een browser om op een computer weer te geven. Versie 1.5 maakt nu gebruik van de opensource WebKit HTML renderer en van de nieuwe WebKit JavaScript interpreter SquirrelFish. Voor bedrijven is het interessant dat AIR 1.5 gebruik maakt van een nieuwe versleutelde database.

Verder ondersteunt AIR 1.5 alle functies die Adobe Flash Player 10 biedt, waaronder ondersteuning voor custom filters en effecten, 3D-transformatie en -animatie enzovoorts. AIR 1.5 is per direct en gratis verkrijgbaar voor het Windows- en Mac OS X-platform. Linux-gebruikers moeten nog even wachten, maar volgens Adobe wordt dat wachten nog voor het einde van dit jaar beloond.

Linux 64-bit en mobiele Flash Player 10

Adobe komt Linux-gebruikers trouwens nog op een ander vlak tegemoet, namelijk door een bèta-versie van de 64-bit Linux-versie van Flash Player 10 uit te brengen. Daardoor is Flash Player 10 eenvoudiger onder Linux te installeren en is het niet meer nodig om 32-bit te emuleren.

Op MAX 2008 presenteert Adobe verder nog een smartphone-versie van Flash Plasyer 10 dat onderdeel uitmaakt van het zogenaamde Open Screen Project. Dit project is een overkoepelend initiatief van diverse bedrijven om RIA’s uniform beschikbaar te maken in webbrowsers en als standalone applicaties op verschillende apparaten en platformen.

Flash Media Interactive en Streaming Server 3.5

Twee sleutelcomponenten van het Flash-platform zijn ook bijgewerkt, te weten Flash Media Interactive Server en Flash Media Streaming Server, die nu beide bij versie 3.5 zijn aangekomen. De nieuwe versies bieden een scala aan nieuwe mogelijkheden, waaronder dynamische streaming, verbeterde ondersteuning voor de H.264-videocodec en de High Efficiency AAC (HE-AAC)-audiocodec. Verder is er nu ook de mogelijkheid om een live-stream te pauzeren of er in te zoeken.

Andere feature die vooral voor mediabedrijven interessant is, is de verbeterde mogelijkheid om streams versleuteld te versturen. Content die versleuteld wordt met Adobe Flash Media Rights Management Server kan nu gestreamed worden met RTMP en een geïntegreerde HTTP-server, zodat er een complete gebruiksklare oplossing wordt geboden. Beide pakketten bieden verder nog een groot aantal oplossingen om de gebruiksvriendelijkheid zowel voor de leverancier van de content als voor de eindgebruiker te verhogen. Flash Media Streaming Server 3.5 kost 995 dollar, een upgrade voor versie 3.0 kost 249 dollar. Adobe Flash Media Interactive Server 3.5 kost 4500 dollar, terwijl een upgrade 349 dollar kost. Beide producten worden begin 2009 op de markt verwacht.

Cocomo

Cocomo is Adobe’s idee van een cloud-softwareplatform, oftewel een softwareplatform dat zich op internet bevindt en dus ook beheerd wordt door Adobe. De bedoeling van Cocomo is dat Adobe Flex-ontwikkelaars hun RIA’s eenvoudig kunnen voorzien van sociale features. Zo kunnen Flex-applicaties eenvoudig omgezet worden in multiplayer-Flash-games, audio-/videochats of applicaties waarin meerdere mensen tegelijkertijd online aan een project kunnen werken.

De dienst wordt gehost door Acrobat.com, waardoor zorgen over distributie en onderhoud uit handen van de ontwikkelaar wordt genomen. Het platform werd al enige tijd in gesloten vorm getest, maar is nu beschikbaar als publieke bèta.

Meer over de nieuwe diensten en bèta’s is te vinden op de website van Adobe Labs.