Adobe schetst visie op toekomst Flash

Apple-topman Steve Jobs haalde op een besloten bijeenkomst voor Apple-medewerkers hard uit naar Adobe. Hij noemde het bedrijf lui en stelde dat HTML5 de toekomst is, en niet Flash. Adobe ziet HTML5 echter niet als vervanger van Flash en timmert ondertussen hard aan de weg met een nieuwe versie van Flash Player, eveneens voor mobiele apparaten.

Adobe schetst visie op toekomst Flash"Sommigen waren verbaasd over het ontbreken van Flash Player op een nieuw magisch apparaat. Ironisch gezien is Flash oorspronkelijk ontworpen voor tablets die met een pen bestuurd moesten worden, zo’n vijftien jaar voordat de markt klaar was om hierop in te spelen", schrijft Adobes Chief Technology Officer Kevin Lynch op het bedrijfsblog van Adobe. Lynch stelt dat zo’n 85 procent van het web van Flash gebruikmaakt en maar liefst 98 procent van de computergebruikers over de Flash Player beschikt.

Hij maakt duidelijk dat Adobe ook gericht is op de toekomst. "Een grote verscheidenheid aan apparaten die verder gaan dan pc’s verschijnen op het toneel. Velen daarvan zullen gebruikt worden om op het internet te surfen, waardoor het een steeds grotere uitdaging wordt om datgene te leveren wat artiesten en gebruikers van content en applicaties verwachten van Flash op pc’s — naadloze, consistente en rijke ervaringen." Volgens Lynch gaat Flash Player 10.1 hierin een belangrijke rol spelen.

Flash Player 10.1
Lynch verklaart dat Adobe Flash Player 10.1 voor smartphones op toestellen van bijna alle grote fabrikanten geïnstalleerd zal zijn. Dit betreft onder meer Googles Android, RIM’s Blackberry, Nokia en de Palm Pre. Hierbij gaat het niet alleen om smartphones, maar ook om tablets, netbooks en televisies die met internet verbonden zijn. "Flash in de browser voorziet in een groot voordeel voor deze apparaten, omdat het gebruikers in staat stelt om over het hele web te surfen", aldus Lynch.

Flash Player 10.1 is de eerste versie van Adobes populaire Flash Player die is geoptimaliseerd en geschikt is gemaakt voor smartphones. Hierdoor heeft de software nu ook ondersteuning voor multitouch, accelerometer en schermoriëntatie. Ook is het geheugen- en energiegebruik van Flash Player aangepakt en is er hardwarematige versnelling toegevoegd die de software beter laat samenwerken met de grafische hardware. Andere nieuwe functies zijn HTTP-streaming en bescherming van content, een soort DRM.

Apple
Grote afwezige in het rijtje met fabrikanten is echter Apple. Lynch verklaart dat Flash wel mogelijk is op de iPhone door middel van losse applicaties die gebaseerd zijn op Flash. Enkele daarvan, zoals FickleBox en Chroma Circuit, zijn reeds verkrijgbaar in Apples App Store. Lynch verzekert dat deze oplossing ook op de nieuwe iPad-tablet zal werken, maar ziet daarnaast ook graag Flash in de browser terug. "We zijn klaar om Flash in de browser van deze apparaten mogelijk te maken als Apple ervoor kiest om dat mogelijk te maken", stelt hij.

De kans dat dat zal gebeuren is momenteel echter nihil. Apple-topman Steve Jobs noemde Flash onlangs nog ‘buggy’, omdat het merendeel van de Mac-crashes door Flash veroorzaakt zou worden. Ook zei hij dat niemand nog Flash zal gebruiken, maar dat de wereld zal overstappen op HTML5, dat middels videotags standaard video in de browser af kan spelen. Momenteel is er nog onenigheid welke codec gebruikt moet worden. Apple kiest voor de H.264 MPEG-4-codec, terwijl Firefox-ontwikkelaar Mozilla zijn voorkeur uitspreekt voor de opensource OGG-codec.

Geen vervanger
Lynch ziet HTML echter niet als vervanger voor Flash. "Ik zie het een niet het ander vervangen, zeker niet vandaag noch in de te voorziene toekomst." Wel gaf hij aan dat Adobe HTML en diens evolutie ondersteunt en ook bereid is om meer mogelijkheden aan de software toe te voegen als HTML volwassener wordt. "Als HTML op een betrouwbare wijze alles zou kunnen doen wat Flash kan, dan scheelt dat ons een hoop inspanning, maar daar lijkt het niet op." Hij wijst er daarnaast op, dat men zonder een algemeen formaat voor alle browsers terug zou gaan naar de donkere tijden van het internet, toen compatibiliteitsproblemen voor het afspelen van video schering en inslag waren.

Volgens Lynch is Flash beter dan HTML in staat om de innovatie waar internetgebruikers op wachten naar het internet te brengen, verspreidt over een groot aantal verschillende browsers. Adobe focust zich op maximale creatieve controle gecombineerd met de meest productieve tools en breedste mogelijkheden. "Wij ondersteunen eender welke technologieën en formaten het beste zijn om deze doelen voor onze klanten mogelijk te maken." Lynch denkt dat een mix van Flash en HTML de voorkeur moet hebben, omdat het volgens hem het krachtigst is en zorgt voor de beste ervaringen op het web.

Bron:Techzine Redactie