Nadat de hoeveelheid spam gedaald was door het offline halen van McColo, een hostingprovider die veel dubieuze websites onderdak bood, is het aantal spamberichten weer gestegen. Dat zei Matt Sergeant, medewerker bij MessageLabs.

MessageLabs, dat in handen van Symantec is, heeft mogen waarnemen dat het aantal spamberichten daalde met veertig tot tachtig procent na het offline halen van McColo. Sinds afgelopen zondag is hier echter verandering ingekomen, de spamnetwerken vinden andere providers om hun activiteiten onder te brengen. Sinds afgelopen zondag is ongeveer 38 procent al terug online gekomen.

MessageLabs heeft eveneens aangegeven dat sommige botnets alweer op hun oude niveau zitten, andere zijn terug aan het opkrabbelen na de take-down van McColo. Diverse botnets zijn nu uitgeweken naar andere locaties om hun activiteiten voort te zetten, die niet altijd binnen de Verenigde Staten zijn. Sommige botnets zijn uitgeweken naar landen waar de wetgeving minder sterk is op dit gebied en de websites dus moeilijker offline gehaald kunnen worden.

Matt Sergeant geeft in ieder geval aan dat de take-down van McColo niet voor niets is geweest, diverse spam-verzenders hebben enkele dagen uit de running gelegen. Sommige spam-verzenders hebben minder lang uit de running gelegen omdat er scripts draaiden die offline servers opvingen en vervolgens hun mail over een andere server loodsten. Sergeant verwacht dat kleinere spam-verzenders definitief de handdoek in de ring hebben gegooid.