1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Afgelopen zondag verscheen het 500.00ste artikel op de Nederlandstalige Wikipedia. Het bewuste artikel gaat over McLeod Ganj, een stad in India. De stad is vooral bekend als de verblijfplaats van de gevluchte Dalai Lama.

De Nederlandstalige Wikipedia zag het licht in 2001. Na twee jaar had Wikipedia al 10.000 artikelen. Vier jaar na de oprichting 100.000 en nu, zeven jaar na de oprichting, telt de gratis online encyclopedie 500.000 lemma’s. Met dit aantal artikelen is de Nederlandstalige Wikipedia een van de grotere. Ter vergelijking: de Engelstalige versie heeft ruim 2,6 miljoen artikelen, de Duitstalige versie heeft 832.000 artikelen en de Franstalige versie heeft er 733.000.

Wikipedia is een online encyclopedie die niet wordt bijgehouden door betaalde redacteurs maar door de bezoekers van de site. De bezoekers kunnen artikelen aanmaken of wijzigen. Meestal worden artikelen dan uitgebreider en blijven ze up-to-date. In de Nederlandse Wikipedia zijn al zo’n 15 miljoen wijzigingen doorgevoerd. Omdat Wikipedia door de bezoekers wordt geschreven, past dit helemaal binnen de visie van Web 2.0.

Per maand wordt de Nederlandstalige Wikipedia ongeveer 15 miljoen keer geraadpleegd. Het lijstje van meest bezochte artikelen is gebonden aan de actualiteit. Zo werd rondom de Amerikaanse verkiezingen de pagina van Barack Obama vaakt bezocht. In deze decembermaand wordt vaak gezocht naar het artikel van Sinterklaas. Naast deze actuele artikelen worden ook blijvers geraadpleegd. Voorbeelden hiervan zijn het artikel over de Tweede Wereldoorlog en het artikel over Vincent van Gogh.