Morgen verschijnt de pc-versie van GTA IV in de Europese winkels en Rockstar heeft alvast laten weten dat potentiële kopers zich voor moeten bereiden op de omstreden SecuROM 7-kopieerbeveiliging die ook door Electronic Arts is toegepast op Spore.

Rockstar wordt door velen gezien als het stoute jongetje in de klas van gamesontwikkelaars, maar ook stoute jongetjes vinden het niet leuk als ze veel werk in iets steken en vervolgens moeten toekijken hoe iemand anders er mee vandoor gaat. "We stoppen een grote hoeveelheid tijd en moeite in elke titel en zetten een grote hoeveelheid mensen in voor de ontwikkeling. Met kopieerbeveiliging kunnen we de integriteit van onze titels en toekomstige investeringen beschermen. SecuROM is de meest effectieve vorm van kopieerbeveiliging voor optische media en staat ons toe om de echtheid van Grand Theft Auto IV op een wereldwijde schaal te beheren", aldus Rockstar in een verklaring op de website IGN.com.

Toch heeft Rockstar SecuROM 7 iets anders toegepast op GTA IV dan EA op Spore deed. Zo is er voor GTA IV geen installatielimiet ingesteld en het spel kan dus op zoveel computers geïnstalleerd worden als de gebruiker zelf wil. Wel is het zo dat de eerste van de twee dvd-schijfjes altijd in een schijfstation zal moeten zitten om de game te kunnen spelen. Ook moet de gebruiker de echtheid van de game opnieuw laten controleren door Rockstar als de computer waarop de game geïnstalleerd is een belangrijke hardware-upgrade krijgt, zoals een nieuwe grafische kaart, geheugen of processor.

Het activeren van de game moet via internet gebeuren, maar de computer waarop de game geïnstalleerd wordt hoeft niet per se voorzien te zijn van een internetverbinding. Je kunt de game dus activeren op een andere computer en na de activatie wordt er een activatiecode gegeven waarmee de game op een willekeurige computer geïnstalleerd kan worden. Groot nadeel van SecuROM 7 is dat het bij installatie van de game het programma UAService7.exe op de computer zet en niet verwijdert als GTA IV weer gedeïnstalleerd wordt. Rockstar heeft echter beloofd samen met SecuROM een oplossing te bedenken om het bestand te verwijderen en de oplossing op zijn officiële forum te zetten.

Omdat SecuROM een DRM-systeem voor optische media is, waren sommige mensen in de veronderstelling dat de STEAM-versie van de game geleverd zou worden zonder DRM-systeem, maar dat is niet waar. Rockstar heeft laten weten dat ook deze versie voorzien is van een kopieerbeveiliging.

Ondanks alle maatregelen zouden er volgens geruchten toch al gekraakte versies van de game uitgelekt zijn op internet, maar voor mensen die deze versie downloaden en spelen heeft Rockstar nog een verrassing in petto. "Naast het feit dat de warez-scene een goede plek is om een Trojan of andere malware op te pikken, zal het gebruik van een gekraakte versie van GTA IV ook leiden tot veranderingen in de gameplay. Dit varieert van komische wijzigingen tot wijzigingen die ervoor zorgen dat je het verhaal niet verder kunt uitspelen", aldus Rockstar.