min

Tags in dit artikel

,

OPTA, de telecomwaakhond en het College Bescherming Persoonsgegevens hebben aangegeven dat Tell a Friend-systemen onder bepaalde voorwaarden toch toegestaan zijn. Ze vallen strikt gezien onder spam volgens de privacywet.

Tell a Friend-systemen zijn systemen waarbij de website, namens een gebruiker, ene e-mailtje stuurt naar iemand anders die mogelijk geïnteresseerd is in het nieuwtje. Volgens OPTA en het College Bescherming Persoonsgegevens, afgekort CBP, is dit niet toegestaan. De ontvanger heeft immers geen toestemming gegeven voor het ontvangen van de e-mails. Het e-mailadres van de ontvanger is eveneens een persoonsgegeven, die valt onder de privacywetgeving.

Dergelijke systemen zijn alleen onder bepaalde voorwaarden toelaatbaar, zo concluderen OPTA en CBP. De verzender mag bijvoorbeeld geen beloning krijgen voor het versturen van een dergelijk mailtje. Ook moet de verzender zichtbaar zijn, zodat er bezwaar gemaakt kan worden. Ook moet de verzender het complete bericht, dat verstuurt gaat worden, kunnen inzien. Verder moet de website voorzien zijn van beveiligingen tegen het stelen van persoonsgegevens en mag het e-mailadres verder niet opgeslagen worden.