Het iPhone Dev Team, bekend van de jailbreaktools Pwnage en QuickPwn, is er in geslaagd de baseband van de iPhone 3G te unlocken zodat de SIM-lock omzeild kan worden en ook andere providers met het toestel gebruikt kunnen worden.

Met een tool, onder de codenaam ‘yellowsn0w’, is het binnenkort mogelijk om een iPhone 3G simlockvrij te maken. Op dit moment wordt de software van de laatste aanpassingen voorzien en zal deze in de vorm van een duidelijke applicatie op 31 december 2008, oudejaarsdag, het levenslicht zien.

Met de software kunnen echter niet alle iPhone 3G’s simlockvrij gemaakt worden. Allereerst moet de iPhone 3G baseband versie 2.11.07 of ouder hebben, deze hoort bij firmware 2.1 en lager. Ook moet de betreffende iPhone eerst gejailbreakt zijn om de simlock op te heffen. Mensen die op dit moment de originele 2.2-firmware op hun iPhone hebben – en via iTunes geüpdatet hebben – moeten voorlopig wachten op een oplossing om de iPhone simlockvrij te maken.

Momenteel legt het iPhone Dev Team de laatste hand aan de software die op 31 december uit komt. Vast staat dat de software een ander uiterlijk krijgt dan de bekende Pwnage- en QuickPwn-oplossingen. Volgens het iPhone Dev Team zal deze interface even makkelijk in gebruik zijn. Voorafgaand aan de lancering zal het iPhone Dev Team voor kerst een video-demo geven over het simlockvrij maken van de iPhone 3G.

Het iPhone Dev Team gaat ook nog even in op de recente Mac OS X Leopard-update, die volgens velen de DFU-mode (noodzakelijk om een iPhone te jailbreaken) tegen zou gaan. Volgens het iPhone Dev Team is dit geen bewuste actie van Apple, maar een bug in de kernelextensie voor de ingebouwde USB-hub. Er bestaan al oplossingen om het euvel te verhelpen, maar die zijn volledig op eigen risico.