2min

Tags in dit artikel

, , ,

Warner Music heeft bekend gemaakt dat filmpjes die op YouTube staan, waar Warner Music de rechten van draagt, verwijderd moeten worden van de website. Dit komt door een conflict in de onderhandelingen over de rechten van deze filmpjes.

YouTube, een website in handen van Google en Warner Music, een bedrijf dat muziek uitgeeft, zijn gestrand in de onderhandelingen over de weergave van filmpjes op YouTube waar Warner Music rechten op heeft. Warner Music eiste een groter aandeel van de winst, maar YouTube wilde dit niet geven. "We kunnen niet akkoord gaan met een bedrag dat de artiesten nauwelijks krediet geeft voor hun werk," aldus Warner Music in een verklaring.

Warner Music, de uitgever van onder andere REM, Radiohead en Metallica, was wel het eerste bedrijf dat ging onderhandelen met YouTube over de weergave van filmpjes op de website. Dit gebeurde in 2006, daarna zijn enkele platenmaatschappijen het voorbeeld gaan volgen. Zij zijn ook gaan onderhandelen.

Platenmaatschappijen worden uitbetaald door een deel van de advertentie-opbrengsten en een bedrag per ‘view’. Elke keer dat de video bekeken wordt, krijgt de platenmaatschappij betaald. Warner Music vond de bedragen van YouTube echter te laag.

YouTube was nog niet beschikbaar voor commentaar. Het is echter wel een tegenvaller voor de website, aangezien YouTube veel investeert in goede verstandhoudingen met de platenmaatschappijen.

Op dit moment heeft YouTube nog overeenkomsten lopen met andere platenmaatschappijen. Namelijk Vivendi’s, Universal Music Group, Sony Music Entertainment en EMI Music. Door de stap die Warner Music nu gezet heeft kan het zijn dat ook deze maatschappijen meer geld gaan eisen.

Door de terugtrekking van Warner Music moeten er naar schatting honderdduizenden video’s van de grote video-website YouTube afgehaald worden.