2min

YouTube heeft aan de Financial Times bevestigd dat het muziekvideo’s van kleine platenlabels gaat blokkeren als ze weigeren mee te werken aan de nieuwe muziekdienst van de populaire videodienst. De videosite die onderdeel van Google is lijkt hiermee misbruik te maken van zijn machtspositie.

YouTube introduceert een nieuwe licentieovereenkomst voor muzieklabels, waarbij gebruikers muziek en video’s zonder advertenties kunnen bekijken en downloaden. Alle labels dienen akkoord te gaan met deze nieuwe overeenkomst. Doen ze dat niet, dan worden de muziekvideo’s van de labels in de komende dagen geblokkeerd. YouTube start een interne test van de muziekdienst en mogelijk volgt snel daarna een publieke test. Dit heeft Robert Kyncl van YouTube aan Financial Times laten weten.

Hoewel veel bekende artiesten zijn aangesloten bij grote labels als Universal en Sony, waar YouTube ongetwijfeld vooraf mee heeft gesproken, zijn er ook artiesten die zijn aangesloten bij kleinere labels en die vooralsnog niet van plan zijn om mee te werken aan de muziekdienst van YouTube. Voorbeelden hiervan zijn Arctic Monkeys en Adele.

De muzieklabels zijn ongetwijfeld niet blij met de acties van YouTube. Worldwide Independent Network (WIN) en Impala, de branchevereniging van muzieklabels, hebben aangegeven een klacht in te dienen bij de Europese Commissie wegens machtsmisbruik. De verenigingen kunnen zich niet vinden in de licentieovereenkomst van YouTube. De grote labels, die goed zijn voor ongeveer 90 procent van de muziekindustrie, zijn wel akkoord gegaan met de nieuwe voorwaarden, de overige 10 procent zit bij kleinere labels en die lijken vooralsnog niet overstag te gaan. Bij het blokkeren van de muziekvideo’s zullen sommige labels wellicht alsnog eieren voor hun geld kiezen.

Robert Kyncl van YouTube heeft laten weten dat het bedrijf een eerlijke vergoeding wil betalen die in lijn is met de rest van de muziekindustrie. Op de exacte voorwaarden ging hij niet verder in. De WIN en Impala lijken daar ook geen problemen mee te hebben, het probleem lijkt te zitten in de gratis versie van de muziekdienst die YouTube wil aanbieden naast een betaalde variant. Deze gratis versie zou mogelijk te aantrekkelijk zijn, waardoor de muzieklabels straks veel minder verdienen. Volgens Kyncl is daar geen sprake van en wil YouTube zoveel mogelijk gebruikers converteren naar betalende gebruikers, waardoor de muziekindustrie juist meer geld gaat verdienen.