De zeven maanden durende juridische strijd tussen Apple en Mac-kloonbouwer Psystar heeft een nieuw niveau bereikt. Psystar boekte afgelopen week haar eerste zege.
De rechter bepaalde namelijk dat Psystar de rechtszaak tegen Apple mag voortzetten.

Aanvankelijk luidde de tegen-aanklacht van Psystar dat Apple antitrustwetgeving zou overtreden. In november vorig jaar echter veegde de rechter deze beschuldiging al van tafel, maar gaf Psystar wel de mogelijkheid om haar aanklacht aan te passen.

Volgens rechter William Alsup, die de eerdere aanklacht afwees, mag Psystar haar aanklacht wijzigen door te stellen dat Apple wetgeving voor auteursrechten misbruikt door Mac OS X aan de eigen hardware te verbinden. Hij zei ook dat Psystar de aanklacht die eerder afgewezen was, nu opnieuw mag doorvoeren. "Psystar heeft mogelijk een legitieme interesse door misbruik [van auteursrecht], onafhankelijk van Apples claims daartegen, te bevestigen. Bijvoorbeeld om de risico’s omtrent marketing voor het product in kwestie te verduidelijken", stelde hij.

Hij zei tevens dat, mocht Psystar de rechtszaak winnen, dat dit bepalend zal zijn voor de rest van de markt die interesse heeft in het bouwen van Mac-klonen. Andere partijen zouden dan vrij zijn om computers voorgeïnstalleerd met Mac OS X te leveren. Rechter Alsup gaf Apple wel gelijk dat zij het recht heeft om te bepalen hoe haar software gelicenseerd en gebruikt mag worden, maar zei ook dat dat gaandeweg de rechtszaak bepaald moet worden. Hij verwierp echter de clausule waarin Psystar Apple van oneerlijke concurrentie beschuldigt.

Afgelopen week dook er ook al een nieuwe Mac-kloonbouwer op, ditmaal van Europese bodem. Het bedrijf HyperMegaNet UG verkoopt vanuit Duitsland de PearC met Mac OS X voorgeïnstalleerd. De fabrikant verklaart dat wat zij doet volkomen legaal is volgens de Duitse wetgeving. Apple bond de juridische strijd met Psystar in juli 2008 aan omdat het bedrijf gewone PC’s leverde met daarop Mac OS X 10.5 voorgeïnstalleerd. Volgens Apple is dit in strijd met de wet op auteursrechten en de softwarelicentie van Mac OS X. Psystar verkocht de bewuste computers al vanaf april dat jaar.

Psystar heeft vanaf afgelopen vrijdag een week de tijd om een aangepaste tegen-aanklacht in te dienen, waarna Apple binnen 20 dagen met een antwoord moet komen. Hij waarschuwde beide partijen dat ze aan de slag moeten. "Beide zijden moeten onderzoek doen en zich voorbereiden voor de gang naar de rechtszaal en/of samenvattend oordeel", besloot de rechter. Op 9 november moeten de partijen voor het eerst in de rechtszaal verschijnen, zo luidt de huidige planning.