2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De rechtbank in Californië oordeelde vrijdag dat Psystar de auteursrechten van Apple willens en wetens heeft geschonden. Daarnaast handelde het bedrijf volgens de rechter ook in strijd met de DMCA-wetgeving.

Volgens rechter William Alsup, die de zitting van afgelopen vrijdag voorzat, heeft Psystar inbreuk gemaakt op de auteursrechten van Apple door Mac OS X te installeren op zijn OpenComputer-lijn en deze vervolgens te verkopen. Verder oordeelde de rechter dat Psystar door het omzeilen van Apples beveiliging ook in strijd met de Digitial Millennium Copyright-wetgeving gehandeld heeft. Deze beveiliging moet voorkomen dat het Mac OS X-besturingssysteem op hardware van derden wordt geïnstalleerd.

"Psystar maakte inbreuk op Apples exclusieve recht om een afgeleide van Mac OS X te maken", luidt het oordeel van rechter Alsup. "Om precies te zijn, deed het drie aanpassingen: (1) het vervangen van de Mac OS X-bootloader door een andere bootloader om zo een onbevoegde kopie van Mac OS X op Psystars computers te kunnen draaien; (2) het uitschakelen en verwijderen van Apple kernel exension-bestanden en (3) het toevoegen van kernel extensions die niet afkomstig zijn van Apple."

Interessant is bovendien dat de rechter van mening is dat de Mac OS X End User License Agreement (EULA), die de installatie van de software op onbevoegde hardware (niet van Apple, red.) verbiedt, rechtsgeldig is en precies datgene betekent wat er geschreven staat. Dit is een belangrijk besluit voor Apple omdat het zich telkens op deze overeenkomst heeft gebaseerd.

De rechter is van mening dat Psystars tegenclaim dat het beschermd is door de ‘first sale doctrine’, wat de koper van een auteursrechtelijk beschermd werk het recht geeft om het zonder toestemming van of betaling aan de rechthebbende weer te verkopen, ongegrond is. Volgens de rechter gaat dit niet op, omdat dit alleen van toepassing is op legale kopieën en dat de manier waarop Psystar de software aangepast heeft niet overeenkomt met dit vereiste.

Een nieuwe hoorzitting staat gepland voor 14 december. Het vonnis gaat niet in op de verschillende andere claims van Apple, zoals contractbreuk en inbreuk op het handelsmerk, maar het oordeel van rechter Alsup lijkt een voorbode dat Apple goede kans heeft om te winnen als de definitieve rechtszaak in januari volgend jaar van start gaat.