Sociale netwerken op het internet worden veiliger voor gebruikers onder de achttien jaar. Zeventien Europese internetbedrijven zijn hiermee akkoord gegaan.

Dit is een initiatief van de Europese Commissie aangezien steeds vaker jongeren bedreigd worden via deze netwerken. Om misbruik tegen te gaan worden nu alle profielen van gebruikers onder de achttien jaar als vertrouwelijk opgeslagen. Ook moet er op de website een knop aanwezig zijn om daarmee snel misbruik te kunnen melden. Daarnaast zou ook het aanmelden op deze sociale netwerksites strenger gecontroleerd moeten worden aangezien sommige sites alleen geschikt zijn voor kinderen van dertien jaar en ouder.

Onder andere Google/YouTube, Facebook en Hyves hebben het initiatief positief ontvangen en ondertekende het akkoord. De Europese Commissie heeft de bedrijven verzocht om ook hen in te lichten over de voortgang van het akkoord. Daarnaast moeten alle bedrijven aangeven hoe ze de maatregelen willen toepassen.

Het aantal gebruikers van deze netwerken groeit fors. Op dit moment maken er ongeveer 41,7 miljoen Europeanen gebruik van sociale netwerken op het internet. Dit aantal zal naar verwachting blijven stijgen tot 107,4 miljoen in 2012.