1 min

Tags in dit artikel

, ,

OPSI is een klein bedrijfje dat zich bezighoudt met serversoftware die ervoor zorgt dat men op afstand computers kan beheren. OPSI toont op CeBIT eigenlijk geen nieuwe producten, maar maakt wel de aankondiging dat versie 3.3.1 binnenkort uit moet komen.

Met OPSI, dat staat voor Open PC Server Integration, kan men vanaf een centrale plek een besturingssysteem installeren op een computer, of de huidige applicaties op de computer beheren. Het installeren van een besturingssysteem gaat via de web-interface en netboot, waardoor de server het installatieproces op afstand kan uitvoeren en de client kan laten booten via het netwerk. Verder heeft de server de mogelijkheid om applicaties te beheren die geïnstalleerd zijn op de computer. Dit kan zowel voor één computer, als voor meerdere computers tegelijkertijd.

OPSI is een opensourceproject dat nu ongeveer tien jaar in ontwikkeling is. Achter het opensourceproject gaat een klein bedrijfje van ongeveer tien man schuil, die allemaal vanuit hun eigen locatie in Duitsland opereren. Zij regelen de ondersteuning en ontwikkelen de nieuwe OPSI-versies. De software is zowel voor commerciële als non-commerciële doeleinden gratis te downloaden. Momenteel is het alleen mogelijk om via de software Windows te installeren op netwerkcomputers, OPSI zelf draait wel onder Linux, meer specifiek een op Debian gebaseerd besturingssysteem. Voorbeelden hiervan zijn Debian zelf en Ubuntu. OPSI heeft naar eigen zeggen groep van ongeveer 300.000 gebruikers.