Het Open Source Initiative (OSI) heeft de Microsoft Public License en de Microsoft Reciprocal License gecertificeerd als openbronlicenties. Nu Microsoft voldoet aan de tien vereiste criteria kan het zich aansluiten bij de OSI.

De Free Software Foundation prijst Microsoft voor de stap die ze gezet heeft en ook Microsoft zelf is blij met de goedkeuring van de twee licentietypen. Er is onder de twee licenties reeds software van Microsoft uitgebracht, echter is het wel zo dat de code van Windows en Office, de meest winstgevende producten, niet openbaar zal worden gemaakt.

Echter is niet iedereen blij met deze ontwikkeling. Michiel Tiemann, CTO van Red Hat en voorzitter van de OSI, schreef op zijn blog dat dit een nieuwe fase voor de opensourcebeweging kan betekenen, maar dat het ook het einde zou kunnen inluiden. ‘De ogen van de technologiewereld zijn nu op OSI en Microsoft gericht en we wachten in spanning op wat gaat er gebeuren’, aldus Tiemann.

Volgens hem zijn sommige mensen bang dat de goedkeuring de opensourcebeweging kan beschadigen. Waarschijnlijk zal er een elfde regel nodig zijn om opensource in leven te houden. Google’s opensourcemanager Chris DiBona zegt dat gedeelde bronsoftware toch echt iets anders is dan opensourcesoftware. Verder zegt hij het maar niets te vinden dat een tegenstander van opensource, die ze zelfs als verdediger van ‘kanker’ uitmaakte, nu als vriend wordt binnengehaald.

Matthew Aslett van IT-analysebedrijf 451 Group zegt dat dit bericht voor sommigen zelfs een aankondiging voor het einde van de wereld kan betekenen. ‘Voor sommigen is het zelfs een aankondiging van het einde van de wereld. Voor anderen is het een einde van het proces waarin Microsoft toenadering zocht tot de OSI op zijn eigen voorwaarden en toont Microsoft eindelijk flexibel te willen zijn’.

In haar negenjarig bestaan heeft het Open Source Initiative meer dan 50 licenties gecertificeerd en ongeveer 24 licenties afgekeurd. Het grootste doel van de OSI blijft nog altijd om het verspreidingsprobleem van software door licenties op te lossen.