2min

Tags in dit artikel

, ,

TomTom en Microsoft hebben een schikking getroffen rondom hun lopende patentzaken. De schikking omvat een patentovereenkomst over zowel de aanklacht van Microsoft tegen TomTom als de tegenaanklacht van TomTom tegen Microsoft.

De schikking houdt in dat TomTom gaat betalen voor de acht patenten van Microsoft en dat Microsoft een gratis gebruik op de vier patenten uit de tegenaanklacht van TomTom krijgt. De overeenkomst geldt voor een periode van vijf jaar en omvat geen betalingen door Microsoft.

Opmerkelijk is dat TomTom een licentie neemt op de patenten uit de aanklacht die betrekking hebben op een deel van het Linux-besturingssysteem, dat door TomTom in hun navigatiesystemen wordt gebruikt. Eerder kwam naar voren dat een licentieovereenkomst rondom deze patenten een schending van de GPL-licentie kon inhouden, wat effectief een uitsluiting van het gebruik van Linux door TomTom zou kunnen betekenen.

Volgens Microsoft is de overeenkomst met betrekking tot de Linux-gerelateerde patenten volledig in overeenstemming met de GPL-licentie. TomTom zal het gebruik van deze patenten echter moeten verwijderen uit hun apparaten binnen twee jaar. Details rondom de overeenkomst zijn echter nog niet bekend. Microsoft liet ook niet weten of het meer bedrijven gaat aanklagen die Linux commercieel gebruiken.

Mede vanwege het ontbreken van details heeft Red Hat, een grote speler op het gebied van Linux en opensourcesoftware, in een korte statement richting de pers laten weten dat op dit moment niet gezegd kan worden of de patent-overeenkomst wel in overeenstemming is met de GPL, zoals door Microsoft wordt geclaimd. Red Hat liet tevens weten dat het denkt dat TomTom heeft geschikt uit een ander oogpunt dan de validiteit van de omstreden Linux-gerelateerde patenten.