1 min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft dwingt TomTom mogelijk tot een GPL-schending middels zijn rechtszaak tegen de fabrikant van navigatiesystemen.

TomTom gebruikt op zijn navigatiesystemen Linux als besturingssysteem en een onderdeel van de aanklacht van Microsoft betreft het gebruik van het FAT-bestandssysteem binnen Linux. Volgens Microsoft had TomTom een licentie moeten nemen op het FAT-systeem omdat Microsoft hier een patent op heeft. Als TomTom dit echter zal doen dan zou het de GPL overtreden.

In sectie 7 van de GPLv2 staat dat indien de distributeur een licentieovereenkomst afsluit die niet geldig is voor andere distributeurs dat de software dan helemaal niet mag worden uitgegeven door die distributeur. De derde versie van de GPL is zelfs nog strenger rondom dit beleid.

Uit gesprekken met Microsoft is naar voren gekomen dat er bedrijven zijn die al een licentie hebben genomen voor het gebruiken van het FAT-bestandssysteem in Linux. Deze bedrijven hebben allemaal een licentie op het patent afgenomen onder een Non Disclosure Agreement (NDA), waardoor er geen details naar buiten gebracht mogen worden. Duidelijk is dat deze bedrijven de GPL overtreden en bekendmaking van deze details zou een groot probleem kunnen worden voor deze bedrijven.

Als TomTom de zaak tegen Microsoft verliest en een licentie neemt op het FAT-patent dan zou het Linux niet meer mogen gebruiken of een grote kans lopen om opnieuw in een rechtszaak te belanden.