2min

Tags in dit artikel

, , ,

Uit een onderzoek, uitgevoerd door beveiligingsbedrijf Trend Micro, blijkt dat een derde van alle Britse tieners in zou breken op andermans computer als daar geld mee te verdienen zou zijn. 40 procent van alle ondervraagde tieners heeft ook daadwerkelijk een poging ondernomen.

Trend Micro ondervroeg voor het onderzoek 500 tieners in de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar. Een derde verklaarde dat het op een computer zou inbreken als dat geld zou opleveren. Van de jongeren heeft bijna 40 procent daadwerkelijk een poging ondernomen en er zijn zelfs jongeren die nu in de cybercriminaliteit zijn beland. Volgens Trend Micro vinden jongeren het cool om de hacker uit te hangen en het is een populair gespreksondwerp op het schoolplein. Je op het internet anders voordoen dan je bent is ook populair, meer dan tien procent van de ondervraagde tieners vindt dat cool of grappig.

De kans dat je sociale profiel (hyves, facebook) gehackt wordt door een jongen is twee keer zo groot als de kans dat het gehackt wordt door een meisje. Meisjes kiezen liever voor het hacken van je bankrekening dan jongens, de kans dat je rekening gehackt wordt door een vrouw is drie keer groter dan de kans dat het een man is.

Uit het onderzoek blijkt dat sociale netwerken (hyves) een handige bron van informatie zijn voor het hacken. Op de sites staat vaak veel persoonlijke informatie die ook weer terug komt in wachtwoorden en inlogcodes. Ook richten jongeren zich vaak op bekenden en proberen ze in te breken door het wachtwoord te raden. Zorg dus altijd dat je een moeilijk wachtwoord gebruikt.