min

Tags in dit artikel

, ,

De NS krijgt van de Nederlandse overheid een subsidie van vijftien miljoen euro om in 2013 internet voor het merendeel van de intercitystoelen mogelijk te maken. Dit maakte Camiel Eurlings, minster van Verkeer & Waterstaat middels een brief aan de Tweede Kamer bekend.

De bewindsman zal de subsidie alleen beschikbaar stellen als de spoorsector een gezamenlijk plan maakt, zo geeft Eurlings in de brief aan. Hij meent dat voorkomen moet worden dat er allerlei verschillende systemen of concurrentie tussen de NS en spoorwegbeheerder ProRail zullen ontstaan. ProRail werkt op het traject Groningen-Leeuwarden voor een proef met gratis internet al samen met KPN.

De NS denkt volgens Eurlings dat de subsidie van vijftien miljoen euro er toe zal leiden dat internet in de trein sneller en vollediger ingevoerd kan worden. Eind 2007 dwong de Tweede Kamer al gratis internet in de trein af, maar zonder de subsidie zou de NS pas in 2019 58 procent van de intercitystoelen voorzien hebben van een internetverbinding. Met de subsidie moet het mogelijk zijn om al in het eerste kwartaal van 2013 83 procent van de stoelen te voorzien.

Vervoerder Conexxion heeft zonder overheidssteun al internet gerealiseerd in al haar treinen. Volgens de NS komt dit doordat Conexxion slechts enkele treinen heeft die van een internetverbinding voorzien moeten worden en de NS 1600 treinstellen moet voorzien.
De inbouwkosten zijn bij de NS daarom veel hoger en de benodigde tijd veel langer.