Treinreizigers die graag draadloos internet willen in de trein zullen nog even geduld moeten hebben. De NS werkt nog wel aan het systeem, maar heeft vooralsnog geen subsidieaanvraag gedaan bij de overheid.

Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft vorig jaar al toegezegd vijftien miljoen euro te willen geven aan de NS voor het onderzoeken en implementeren van deze technologie in de trein. De NS heeft hiervoor echter nog geen verzoek ingediend, dat komt volgens het bedrijf omdat er nog geen duidelijk plan bij de aanvraag te voegen.

"Het idee staat niet in de ijskast. Temeer daar de actuele reisinformatie voor onze klanten de basis is van onze plannen. Pas als we een plan hebben kunnen we subsidie aanvragen, maar ook als wij een plan hebben is dat niet een-twee-drie geregeld", aldus een woordvoerder. Dat het plan nog niet klaar is heeft verschillende redenen. Zo liepen de onderhandelingen met KPN vorig jaar nog uit op niets en ook is het nog niet duidelijk welke treinen dergelijke internetfuncties moeten krijgen.

Er zou, volgens diverse experts, meer dan honderd miljoen euro benodigd zijn om dit plan volledig rond te krijgen. De NS denkt er, volgens Rover transportgroep, over na om alleen eerste klas reizigers te laten profiteren van het internet. "Daar zijn we tegen. Als er gebruik wordt gemaakt van rijkssubsidie, moet iedereen ervan profiteren", meent een Rover-zegsman.

Overigens is het in de internationale hogesnelheidstreinen van de NS al wel mogelijk om te internetten. De verbinding met het internet wordt op die treinen met een satellietverbinding tot stand gebracht.