Apple lanceert bèta van vernieuwde iCloud webapp

Apple lanceert bèta van vernieuwde iCloud webapp

De bèta van de iCloud webapp heeft een nieuw ontwerp. De update maakt het mogelijk om het interface naar wens aan te passen.

De belangrijkste verbetering is aanpasbaarheid. Het interface van de huidige webversie van iCloud is nauwelijks te bewerken. De nieuwe versie maakt het mogelijk om knoppen en menu’s naar keuze te wijzigen. Het kan geen kwaad om de webapp te bookmarken — al helemaal wanneer je regelmatig met verschillende Apple-apparaten en pc’s werkt.

Vertrouwd uiterlijk

Wanneer je inlogt op de huidige webversie van iCloud belandt je bij een vast interface met grote widgets voor applicaties. Werk je zelden met de applicaties werkt en wil je snel een notitie of afspraak aanmaken, dan kan het interface ergerlijk zijn.

Apple heeft de houterigheid in de nieuwe versie nog niet helemaal losgelaten. Bij weergave in een grotere browser kunnen widgets twee kolommen breed worden gemaakt. De widgets blijven daarentegen beperkt tot één per rij.

De meeste gebruikers van iCloud werken met de officiële app in plaats van het webinterface. Toch kan de webversie handig zijn wanneer je gegevens wilt ophalen op een device zonder iCloud-installatie, bijvoorbeeld een werkcomputer of tijdelijk apparaat.

Apple bevestigde niet of en wanneer het nieuwe ontwerp van de bètaversie naar de liveversie komt. Werk je regelmatig met de webversie van iCloud, dan is het de moeite waard om de bètaversie te bookmarken.

Homepage

Zodra je op de bovenkant van een appwidget klikt wordt de website van de app geladen. Klik je bijvoorbeeld op het kopje boven de Mail-widget, dan start iCloud de webversie van Mail. De afzonderlijke webpagina’s van apps zijn grotendeels hetzelfde als in de liveversie.

De homepage van de liveversie toont uitsluitend pictogrammen van applicaties, waarbij je op elke pictogram moet klikken om de app te openen. In het nieuwe ontwerp staan de belangrijkste functies centraal. Heb je meer details nodig, dan klik je op een widget om verder te gaan. Over het algemeen verbetert het ontwerp de toegankelijkheid van iCloud.

Tip: ‘App Store-beoordelingsproces is een nachtmerrie’, stellen developers