2min

Tags in dit artikel

, , ,

Bol.com heeft besloten om digitale boeken te gaan verkopen. De boeken kunnen gedownload worden van een website en vervolgens met behulp van een zogenaamde ‘e-reader’ gelezen worden. De dienst moet na de zomer beschikbaar komen, Bol.com is nu in gesprek met diverse aanbieders van e-readers.

Het is al duidelijk dat Bol.com de Sony e-reader aan gaat bieden, maar de grootste webwinkel van Nederland is nog in gesprek met twee andere aanbieders. Volgens de category manager bij Bol.com, Hidde van der Louw, zijn er al veel langer plannen in die richting. Van der Louw stelt namelijk dat Bol.com 1,5 jaar geleden al is begonnen met het oriënteren op de markt, maar dat het er nu pas van komt.

Bol.com heeft in die tijd veel naar Amerika en Engeland gekeken, hoe het daar aangepakt werd. Maar volgens van der Louw is er nu toch gekozen voor een andere aanpak. In plaats van één gesloten formaat, wordt er gekozen voor een meer open formaat. Het voordeel hiervan is dat het digitale boek op meerdere e-readers werkt. Het formaat dat Bol.com gaat aanbieden is epub.

Er zit een technische kant aan het verhaal. Zo moet Bol.com een systeem ontwikkelen om de boeken te downloaden en zullen de boeken eveneens gehost moeten worden. Er is gekozen om hiervoor samen te gaan werken met Ingram, dat ook gelijk de hosting regelt. Bol.com is eveneens nog in gesprek met het Centraal Boekhuis, dat in maart aangaf bezig te zijn met deze ‘nieuwe manier van lezen.’

Wanneer de dienst na de zomer online gaat zullen er ongeveer duizend e-books beschikbaar zijn. "Hoe meer content, hoe groter de kans op snelle adaptatie van de consument", stelt van der Louw. Marketing Directeur Michel Schaeffer doet ook zijn duit in het zakje. Hij denkt dat bedrijven het mogelijk aantrekkelijk vinden om met Bol.com te gaan samenwerken, zeker om deze nieuwe technologie te promoten in Nederland. Op dit moment is het namelijk nog niet echt populair. Bol.com denkt er eveneens over na om bedrijven de mogelijkheid te bieden om hun e-reader-formaat te converteren naar epub. Van der Louw: "We bieden wel steun, maar we zullen de kosten van conversie niet betalen."

Volgens van der Louw is het slechts een kwestie van tijd voordat het ‘nieuwe lezen’ populair is: "Bol.com heeft bewezen dat ze de markt kan beïnvloeden: de eerste keer door boeken online te gaan verkopen, de tweede keer door tweedehands boeken te gaan verkopen. We hebben 2 miljoen vaste klanten en 80 miljoen bezoekers per jaar. We hebben er vertrouwen in dat we als belangrijke schakel in de keten, digitaal lezen succesvol in de Nederlandse markt kunnen zetten."