2min

Tags in dit artikel

, ,

Zonder enige grote aankondiging heeft de fotowebsite Flickr gezichtsherkenning aan zijn arsenaal van functies toegevoegd.

De functie is ontwikkeld door Polar Rose en stelt gebruikers in staat om foto’s van een Flickr-account te verplaatsen naar een Polar Rose-account. In die account worden de afbeeldingen vervolgens op basis van individu gesorteerd en in groepen geplaatst.

Zodra de gebruiker eenmaal de gezichten heeft geïdentificeerd, verschijnen naast alle foto’s, net als bij Google Picasa en Apple iPhoto, de namen van de personen op die foto. Die labels worden vervolgens teruggestuurd naar Flickr.

Het Zweedse Polar Rose, ontwikkeld door wiskundige Jan Erik Solem in 2004, is van plan om aan meer sites een licentie van de technologie te verlenen. "Geen ander bedrijf wil zijn gezichtsherkenningstechnologie aan alle andere sites aanbieden", vertelt Solem, nu CTO van het bedrijf.

Zo is Polar Rose ook al klaar om Facebook-foto’s te importeren, deze functie werkt echter nog niet optimaal. "Facebook heeft de regel dat gedownloade data niet meer dan 24 uur wordt opgeslagen", vertelde Solem, en omdat de miniaturen van de afbeeldingen worden gedownload van Facebook naar de Polar Rose-account, zal de functie voorlopig nog niet beschikbaar zijn.

De technologie van Polar Rose is gebaseerd op het zoeken naar overeenkomsten in 3D-gezichtsmodellen. Dit is een van de drie methodes voor gezichtsherkenning.

Overigens is van de technologie ook een aparte plug-in beschikbaar die in juni 2007 voor webbrowsers werd gelanceerd. Hiermee konden gebruikers namen toevoegen aan gezichten op het internet. Hier is een database van aangelegd die inmiddels 60 miljoen namen bevat, maar niet zomaar toegankelijk is.