min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het World Wide Web Consortium, W3C, heeft laten weten dat ze tot eind dit jaar bezig zullen zijn met xhtml 2 en daarna zullen ze met het werk hieraan stoppen. Ze zullen zich meer op html 5 gaan richten.

In maart 2007 kwam er een werkgroep voor xhtml 2 om een nieuwe xhtml-standaard te ontwikkelen. De werkgroep heeft op twee juli dit jaar besloten om niet meer verder te werken aan deze standaard in 2010. Een deel van het werk zal een onderdeel worden in de html 5-specificatie, zoals serialisatie.

Het W3C-team heeft wel bekendgemaakt dat er meer middelen beschikbaar worden gesteld voor de nieuwe standaard, om sneller een resultaat voor html 5 te krijgen. Eerder werd gemeld dat html 5 een specificatie kreeg voor video- en audio-tags, maar deze week stond in een e-mail aan de betrokkene dat de specificatie geschrapt zal worden.

Dit komt doordat verschillende partijen het er niet overeen kunnen worden over de codecs die gebruikt moeten worden. Apple wil Ogg Theora niet als standaard codec voor Safari maken. Google zegt dat deze codec niet sterk genoeg is voor de YouTube-filmpjes, dus Google wil de H264-codec. Echter wil Google de licentie niet met andere delen. Opera wil niet de H264-codec omdat de licentiekosten gewoonweg te hoog liggen. Ook heeft Mozilla moeite met de licentie en Microsoft laat niets horen over dit onderwerp.