2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het World Wide Web Consortium, kortweg W3C, heeft een vroege draftversie van HTML 5 gepubliceerd. De vijfde versie van HTML is een flinke update ten opzichte van de vorige versie en is opgesteld in overleg met een groot aantal bedrijven die deelnemen in het consortium.

De eerste publicatie van HTML 4 stamt alweer uit 1997 en volgens W3C is er in de tussentijd een grote behoefte ontstaan aan een nieuwe versie. Websites zijn volgens het consortium niet langer een verzameling van statische pagina’s, maar levendige websites die input vragen van de gebruiker en zich kunnen aanpassen aan de wensen van de gebruiker. HTML 5 speelt daar op in, door het voor ontwikkelaars eenvoudiger te maken dynamische en interactieve websites te ontwikkelen.

Een aantal belangrijke wijzigingen zijn JavaScript APIs voor key/value pairs en embedded SQL databases. Ook zijn er APIs voor verbeterde drag-en-drop ondersteuning, voor betere ondersteuning van de back-buttin in AJAX-applicaties en voor offline web applicaties. Ook is er nu ondersteuning voor zogenaamde server-sent events, waardoor er een constante verbinding met externe databron gelegd kan worden en het niet meer nodig is om de server te ‘pollen’. Dit is vooral gunstig voor applicaties die veel input vragen van de gebruiker, zoals chatboxen. Ook zijn er APIs voor het implementeren en afspelen van audio- en videobestanden.

Verder zijn er flink wat nieuwe elementen toegevoegd die te maken hebben met de structuur en presentatie van de website. Zo zijn er nieuwe elementen voor navigatie, headers, footers, figures en dialog. Ook voor video en audio zijn nieuwe elementen toegevoegd. Verder zijn er verbeteringen op het gebied van formulieren, zo is er nu ondersteuning voor datum en tijd elementen en een nieuwe datagrid met ondersteuning voor interactieve tabellen en boomstructuren.

Verder zijn er in HTML 5 ook een aantal bekende HTML-features verdwenen. Zo is er geen ondersteuning meer voor frames, het gebruik hiervan wordt niet meer gewenst geacht, uit oogpunt van gebruikbaarheid en toegankelijkheid. Verder verdwijnen er een aantal elementen die volgens W3C via CSS geregeld moeten worden, waaronder het tt-, u-, center- en font-element.

Zoals gezegd gaat het hier om een vroege draft van HTML 5, de HTML working group die zich bezighoudt met de nieuwe versie, verwacht volgend jaar maart de laatste draft te presenteren, waarna een definitieve versie in 2010 goedgekeurd moet worden. Uiteraard zullen de browserontwikkelaars de versie moeten gaan ondersteunen, waardoor een volledige implementatie van HTML 5 waarschijnlijk nog wel even op zich laat wachten. Momenteel heeft Opera de beste ondersteuning voor HTML 5, andere browser ondersteunen maar kleine delen van de nieuwe versie. Een overzicht van de ondersteuning van HTML 5 door de verschillende browser render engines is hier te vinden. De draft van HTML 5 is terug te vinden op de website van W3C, alsmede een lijst met wijzigingen ten opzichte van HTML 4.

Discussiëren over HTML 5 kan in dit topic op ons forum.