2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

HTML5 is de toekomst. Dat vindt althans Apple. Het bedrijf publiceerde gisteren op haar website een speciale pagina, waarop de mogelijkheden van HTML5 en andere webstandaarden, zoals CSS3 en JavaScript, worden getoond.

"Standaarden zijn geen toevoegingen aan het web, maar ze zijn het web", stelt Apple op de speciale HTML5-pagina. Volgens het bedrijf zijn deze webstandaarden open, betrouwbaar, uiterst veilig en efficiënt en stellen ze webdesigners en ontwikkelaars in staat geavanceerde graphics, typografie, animatie en overgangen te maken. HTML5 is kort gezegd de opvolger van HTML4 en biedt mogelijkheden om online informatie meer betekenis te geven.

Begin deze week stelde Apple-topman Steve Jobs in een interview op AllThingsD, georganiseerd door de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal, dat HTML5 de toekomst heeft. Volgens Jobs zou de Flash-technologie van Adobe ‘aan het einde van zijn latijn’ zijn. Eerder noemde de topman het al een ‘stervende technologie‘ en sprak hij in een open brief zijn voorkeur uit voor HTML5.

Aan de hand van een zevental showcases, die overigens alleen met Apples eigen Safari-browser (en tevens iPad, iPod touch en iPhone) te bekijken zijn, worden verschillende toepassingen van webstandaarden getoond. Apple wil hiermee duidelijk maken dat het niet noodzakelijk is om een native iPhone- of iPad-applicatie te ontwikkelen, omdat veel zaken ook gewoon mogelijk zijn met de genoemde webstandaarden.

Met de demo’s krijgen gebruikers een kijkje in de keuken van HTML5 op het gebied van audio & video, lettertypes, galerijen, beweging en Virtual Reality. Het bedrijf spoort daarnaast ontwikkelaars aan om ook voor eigen websites van de technieken gebruik te maken. Apple kreeg eind vorige maand nog een tegenslag te verwerken toen mediagiganten NBC en Time Warner bekendmaakten dat zij hun videocontent niet om gaan zetten naar de HTML5-standaard. Hierdoor zijn hun video’s niet te bekijken op de iPad.