2min

Twitter zou bezig zijn met het aanvragen van vergunningen voor betaaldiensten, zo bevestigen bronnen tegenover de Financial Times. Hiermee wil de social mediagigant waarschijnlijk een stap zetten richting een allesomvattende app, zoals eigenaar Elon Musk voor ogen heeft.

Volgens de bronnen is de social mediagigant nu bezig met het aanvragen van vergunningen voor betaaldiensten bij de Amerikaanse overheid. Voor het verkrijgen van deze vergunningen heeft Twitter zich al in november 2022 bij de US Treasury geregistreerd als een verwerker van betalingen. Recent zou het bedrijf de hiervoor benodigde vergunningen hebben aangevraagd bij de afzonderlijke staten.

Twitter hoopt, zo schrijft de Financial Times, dat de landelijke vergunningen binnen een jaar in orde zijn. Ook gaat de social mediagigant dergelijke vergunningen aanvragen in andere landen.

Op het gebied van technologie, voor het platformbreed implementeren van de betaaldiensten, werkt Twitter met een klein team aan diverse oplossingen en toepassingen. Hierbij zou het onder andere gaan om de onderliggende architectuur voor het faciliteren van betalingen op het platform. Ook zouden de techspecialisten van de social mediagigant een speciale ‘kluis’ ontwikkelen voor het opslaan en beschermen van de data van eindgebruikers.

Twitter moet ‘alles-in één’ app worden

Met het aanvragen van de vergunningen en het ontwikkelen van de technologie komt Twitter een stap dichterbij het ideaalbeeld dat eigenaar Elon Musk heeft van zijn verworven applicatie. Volgens Musk moet Twitter zich tot een ‘alles-in-één app’ ontwikkelen zoals bijvoorbeeld WeChat in China is. Experts zien dit als een logische stap aangezien duizenden Twitter-gebruikers al betaaldiensten van derden gebruiken via de social media-app.

Andere fintech-functionaliteit die de excentrieke eigenaar wil toevoegen, is onder meer peer-to-peer transacties, spaarrekeningen en debetkaarten. Mogelijk moet in een later stadium ook cryptodiensten gaan verwerken.

Hordes te nemen

De ontwikkeling van de betaaldiensten via Twitter zal niet over rozen gaan, zo verwacht de Financial Times. In de eerste plaats moeten deze gaan concurreren met al bestaande betaaldiensten, vooral in de VS. Denk daarbij aan bestaande apps als Venmo, Cash App en Zelle.

Daarnaast zullen overheden op het gebied van wet- en regelgeving deze diensten strikt in de gaten houden. Vooral als het gaat om de security en het voorkomen van witwassen. Hierbij gaat het vooral om het in de gaten houden van de benodigde identiteitsgegevens die voor het gebruik van betaalfunctionaliteit nodig zijn. Dit gebruik is aan strenge regels gebonden. Eerdere betaalinitiatieven van andere social media-applicaties zijn hierop vaak gestrand. Musk heeft echter wel de nodige ervaring, hij was een van de oprichters van X.com wat later werd samengevoegd tot PayPal.