2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Britse overheid gaat binnenkort druk uitoefenen op Google. Ze wil dat het internetbedrijf zoekresultaten voor filesharingwebsites minder hoog in de resultatenlijst zet. Op deze manier wil de Britse overheid de strijd aangaan met digitale piraterij.

Dat schrijft de Britse nieuwskrant The Guardian. Volgens de krant kan Google morgen een telefoontje van Jeremy Hunt verwachten, de Britse minister van cultuur. Hij wil het voor internetgebruikers zo moeilijk mogelijk maken om illegaal films en muziek te downloaden en te verspreiden. Hij is van mening dat er te veel inbreuk wordt gemaakt op coyrightmateriaal.

Volgens de krant gaat minister Hunt internetbedrijven, adverteerders en creditcardmaatschappijen morgen op de Royal Television Society Conference in Cambridge verzoeken hun inspanningen op te schroeven om illegale downloadsites aan banden te leggen. Controversiële websites zoals The Pirate Bay maken volgens Hunt opzettelijk inbreuk op copyrightmateriaal. Als deze partijen geen of onvoldoende actie ondernemen, kan de overheid altijd nog nieuwe wetgeving introduceren die deze praktijken aan banden moeten leggen.

De Britse overheid ziet Google als een belangrijke speler die de illegale praktijken faciliteert. Negen van de tien internetgebruikers in het Verenigd Koninkrijk gebruikt Google als zoekmachine om downloadwebsites te zoeken. Het is voor Google vrij eenvoudig om dit soort websites een lagere pageranking te geven, maar wellicht heeft het internetbedrijf hier nog niet hard tegen opgetreden omdat het dan grote sommen advertentiegelden kan mislopen.

Google heeft wel aangegeven actie te zullen ondernemen als de rechthebbenden daar om vragen. Volgens een woordvoerder neemt Google volop maatregelen om digitale piraterij tegen te gaan. "We werken samen met de copyrighthouders om materiaal waarop inbreuk is gemaakt uit de zoekresultaten te verwijderen. Zelfs zonder gerechtelijk bevel kunnen copyrighthouders het verwijderingsproces initiëren door ons op de hoogte te stellen en te verzoeken om de content uit de zoekresultaten te verwijderen. Dat kan zelfs al binnen enkele uren", aldus een woordvoerder van Google.

Het is volgens Google dus aan individuele copyrighthouders om aan de bel te trekken. Op grote schaal lijkt er vooralsnog weinig mogelijk. Daar lijkt de Britse minister Hunt wat aan te willen doen in het Verenigd Koninkrijk.

Om digitale piraterij tegen te gaan wil minister Hunt het juridische proces tegen illegale downloadwebsites versnellen. Nu kan het maanden of zelfs jaren duren voordat een downloadwebsite als onwettig getypeerd wordt. Volgens de minister zou dit binnen enkele weken moeten kunnen gebeuren.