2min

Microsoft geeft aan dat sommige virtual machines met Windows Server 2022 niet opstarten na de installatie van de patches van de meest recente Patch Tuesday. Meer specifiek gaat het hierbij om VM’s die draaien op verschillende versies van VMware vSphere ESXi.

Het opstartprobleem doet zich voor bij die vm’s die Secure Boot hebben aanstaan en draaien op de VMware ESXi 6.7 U2/U3- en 7.0x-versies. Na de installatie van de laatste KB5022842-update is het mogelijk dat Windows Server 2022 niet meer opstart.

Drietal workarounds

Microsoft en VMware onderzoeken het probleem, maar komen vooralsnog niet met een oplossing. VMware zelf heeft een drietal workarounds gepubliceerd. Als eerste workaround kunnen beheerders, als ze de update hebben geïnstalleerd, beter de VMware ESXi- Host waarin de betreffende VM’s draaien upgraden naar VMware ESXi 8.0.

Een tweede optie is, voordat zij de laatste update van de techgigant installeren, Secure Boot op de VM’s uitzetten. Hiervoor biedt de virtualisatie- en clouspecialist een stappenplan. De derde en laatste tijdelijke workaround is, mochten zij dat nog niet hebben gedaan, uitstel van het installeren van de KB5022842-update.

Het updaten van VMware ESXi is overigens sowieso aan te raden, er zijn momenteel de nodige problemen met beveiligingslekken, waardoor VMware ESXi-hosts kunnen worden besmet met ransomware.

Naar Windows 2022 gemigreerde servers

Naast de opstartproblemen van de Windows Server 2022 VM’s, heeft Microsoft nog een ander probleem ontdekt na de recente Patch Tuesday-updates. Zo slagen WSUS-servers die naar Windows 2022 zijn geüpgraded er niet in de February 2022 Windows 11 22H2 updates naar clients te pushen. Dit betreft alleen die WSUS-servers die van Windows Server 2016 of 2019 naar de laatste versie een upgrade hebben gekregen.

Microsoft heeft voor dit probleem een workaround beschikbaar gesteld. Via deze workaround moeten beheerders per ongeluk tijdens de update verwijderde Unified Update Platform (UUP) MIME types weer toevoegen. Deze verwijderde types veroorzaken de updateverspreidingsproblemen.

Voor het toevoegingsproces heeft de techgigant een handleiding uitgebracht.

Lees ook: Microsoft Patch Tuesday patcht 3 zero-days en 77 andere gebreken