Google heeft deze week een plugin vrijgegeven die ervoor zorgt dat Internet Explorer gaat werken op het framework van Google Chrome. Dat betekent dat de browser sneller wordt en zich beter aan de webstandaarden houdt. Microsoft stelt echter dat de plugin een groot beveiligingsrisico vormt, waardoor de softwaregigant gebruik ten zeerste afraad.

Internet Explorer staat sinds versie 6 al bekend als een browser die zich slecht aan standaarden houdt en om die reden zijn veel ontwikkelaars niet blij met de browser. Toen Google deze week op de proppen kwam met een plugin die ervoor zorgt dat men het framework van Google Chrome kan gebruiken in Internet Explorer, was dat een verademing voor veel ontwikkelaars.

Toch stelt Microsoft nu dat dergelijke methodes ervoor zorgen dat de browser twee keer zo vatbaar wordt voor malware en virussen. Aangezien Internet Explorer dan twee frameworks gaat draaien, is de kans op malware ook twee keer zo groot. Tegelijkertijd stelt Microsoft dat Internet Explorer 8 een prima, stabiele en snelle browser is, dus dat de plugin niet eens nodig is. Microsoft stelt dat Google Chrome nu als veilig wordt gezien omdat men nog niet geprobeerd heeft deze te hacken.

In hoeverre de plugin inderdaad veilig is, is nog maar de vraag. Hij maakt immers gebruik van de Google Chrome-core en die browser werd enige dagen na release al als onveilig bestempeld. Toch is Google daarna wel zijn leven gaan beteren, in maart 2009 was Google Chrome de enige browser die niet gehackt kon worden tijdens een van de belangrijkste contests op dit gebied, Pwn2Own.

Toch zijn niet alle argumenten van Microsoft daadwerkelijk gegrond. Zo werkt de plugin van Google ook op Internet Explorer 6 en 7 en is Google Chrome op dit moment inderdaad de veiligste browser. Of Microsoft gelijk gaat krijgen is een kwestie van afwachten.