2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google is eind mei overgegaan op een strengere houding ten opzichte van plugins voor webbrowser Chrome. Wanneer een plugin niet afkomstig is vanuit de Chrome Web Store, wordt deze zonder pardon uitgeschakeld om de veiligheid en stabiliteit van de browser te bewaken. Door dat beleid krijgt Google vanuit verschillende kanten negatieve reacties.

Google’s nieuwe beleid, dat al in november is aangekondigd, is voor een aantal bedrijven een groot probleem. Sommige betaalde software zoals antiviruspakketten, games en kantoorsoftware wordt geleverd met plugins voor webbrowsers, die sinds de wijziging niet meer bruikbaar zijn.

Gary Schare, ex-medewerker van Microsoft en tegenwoordig CEO van Browsium, zegt bijvoorbeeld: "De wijziging maakt het veel lastiger om zakelijke tools voor Chrome te bouwen. Onbeheerde systemen met een oudere versie van mijn extensie functioneren plots niet meer en ik kan daar niks aan veranderen. Microsoft maakte dit soort fouten in het verleden en leerde daarvan."

Vanuit Google’s standpunt is het uitschakelen van onbeheerde plugins echter niet gek. Het was voor malafide software mogelijk om allerlei onderdelen van Chrome over te nemen, om bijvoorbeeld reclame op webpagina’s te injecteren. Dit soort gedrag was de grootste klacht rondom de webbrowser.

Toch is niet iedereen ontevreden. JD Sherry, topman bij antivirusbedrijf Trend Micro, geeft aan dat het nieuwe beleid zijn bedrijf wel problemen heeft opgeleverd, maar dat de wijziging alsnog goed is geweest. "De benadering is briljant en ik denk dat het een stap in de goede richting is voor de veiligheid van browsers. Het is belangrijk dat Google zijn gebruikers beschermt tegen aanvallen via Java en extensies."

Google heeft op zijn beurt ook nog aangegeven dat er met ontwikkelaars wordt samengewerkt om tot een oplossing te komen.