min

Tags in dit artikel

, , , ,

Mac-kloonbouwer Psystar kondigde maandag aan dat het van plan is om licenties van zijn virtualisatietechnologie voor Mac OS X uit te gaan geven aan andere hardware-fabrikanten. Hierdoor kunnen ook zij binnenkort Mac OS X met niet-Apple hardware gaan leveren.

Het vandaag gelanceerde Psystar OEM licentie-programma laat computers uitgerust met een Intel-processor de laatste versie van Apples Mac OS X-besturingssysteem, Mac OS X 10.6 Snow Leopard draaien.

De aankondiging van Psystar wordt door velen gezien als een gedurfde stap. Psystar ligt nog steeds in de clinch met Apple voor het onbevoegd gebruik en het modificeren van Mac OS X voor installatie op niet-Apple hardware. Apple wil dat Psystar haar praktijken staakt, maar het bedrijf lijkt daar tot nog toe weinig gehoor aan te willen geven.

Het nieuwe licentie-programma stelt hardware-fabrikanten in staat om hun hardware te laten certificeren door Psystar. Fabrikanten krijgen vervolgens toestemming om Psystar’s Darwin Universal Boot Loader (DUBL) te gebruiken om zo Snow Leopard met enkel de originele DVD te kunnen installeren. Volgens Psystar zijn bijkomende stappen niet nodig. Fabrikanten kunnen met de software maximaal zes besturingssystemen op één computer installeren.

"Psystar’s visie op het open gebruik van computers is gebruikers de vrijheid te bieden welke besturingssystemen zij op hun hardware willen installeren", verklaart het bedrijf in een persbericht. "Het licentieprogramma geeft computerfabrikanten de kans om de gecertificeerde systemen voorgeconfigureerd met DUBL en het besturingssysteem naar keuze te leveren."

Psystar levert al geruime tijd verschillende computers onder het predikaat ‘OpenComputer’ waarop Mac OS X Snow Leopard voorgeïnstalleerd staat. Een veel gehoord tegenargument van critici is dat de Mac-klonen niet geüpdatet kunnen worden. Psystar claimt door het gebruik van een zogenaamde ‘Safe Update’-technologie dat de systemen met Mac OS X probleemloos geüpdatet kunnen worden als Apple nieuwe updates uitbrengt.

Het bedrijf heeft nog geen verdere details, waaronder de kosten, over het licentieprogramma bekend gemaakt. Sinds de introductie van de OpenComputer in april vorig jaar is de Mac-kloonbouwer verwikkeld in een felle juridische strijd met Apple. De Mac-fabrikant uit Cupertino wil in januari 2010 beginnen met een grote rechtszaak tegen het in Florida gevestigde Psystar onder meer om een verbod voor het onbevoegd gebruik van Mac OS X af te dwingen.