Mac-kloonbouwer Psystar kondigde donderdag de lancering van Rebel EFI aan, een software-tool die gebruikers in staat stelt om elk besturingssysteem, waaronder Mac OS X Snow Leopard, op een pc te installeren.

Hoewel de software in staat is om elk besturingssysteem, van Windows tot Linux, op een gewone pc te installeren, blijkt uit het persbericht van Psystar dat de software specifiek bedoeld is voor de installatie van de laatste versie van Apples besturingssysteem — Mac OS X Snow Leopard — op een pc. Volgens Psystar hoeven gebruikers die in het bezit zijn van een originele Snow Leopard-dvd alleen de software te downloaden, deze op een cd te branden en vervolgens de aanwijzingen op het scherm te volgen.

De software is echter alleen geschikt voor computers met Intel Core 2 Duo-, Core 2 Quad-, i7- of Xeon Nehalem-processors en niet voor computers met bijvoorbeeld een AMD-processor. De software is voor 50 dollar te koop op de website van Psystar, maar daarnaast biedt het bedrijf ook een gratis probeerversie aan waarmee Mac OS X wel geïnstalleerd kan worden, maar met beperkte hardwarefunctionaliteit. Ook stopt de software na twee uur met functioneren.

Psystar maakte donderdag tevens bekend dat ook het deze week gelanceerde Windows 7 door de Rebel EFI-software ondersteund zal worden. Het bedrijf onderstreept nogmaals dat met de volledige versie van de software, middels de Darwin Universal Boot Loader, meerdere besturingssystemen geïnstalleerd en gebruikt kunnen worden. Middels automatische updates zou de software geüpdatet kunnen worden om meer verschillende soorten hardware te kunnen ondersteunen.

De Rebel EFI-software.

Tegelijkertijd met de lancering van de Rebel EFI-software startte Psystar gisteren ook het Psystar Labs-goedkeuringsprogramma. Hier kunnen gebruikers die problemen hebben om een specifiek apparaat aan de praat te krijgen, het betreffende apparaat opsturen om deze te laten certificeren. Hierdoor hoopt Psystar in de toekomst nog meer hardware te kunnen ondersteunen.

De nieuwe software is een doorn in het oog van Apple, die momenteel met Psystar in een omvangrijke rechtszaak verwikkeld is. Eerder beschuldigde Apple Psystar ervan intellectueel eigendom te stelen. En ook zou Psystar zich schuldig maken aan schending van het auteursrecht door het Mac OS X-besturingssysteem te modificeren. Met de nieuwe software is daarvan vooralsnog geen sprake omdat deze geen wijzigingen in het besturingssysteem aanbrengt.

De software zorgt er kort gezegd voor dat het Mac OS X-besturingssysteem ‘denkt’ dat het op een door Apple gecertificeerde Mac geïnstalleerd wordt. Mac-computers maken gebruik van de zogenaamde Extensible Firmware Interface (EFI) voor de aansturing van hardware. De Rebel EFI-software doet in feite niets anders dan deze EFI-omgeving emuleren. Zodoende kan men met een originele versie van Mac OS X Snow Leopard zonder enige problemen de installatie uitvoeren.