2min

Tags in dit artikel

, ,

Het is definitief. Mac-kloonbouwer Psystar heeft haar eerste Mac-kloon geleverd aan een lezer van Gizmodo. Hij heeft hiervan een kort filmpje gemaakt dat wij helaas niet kunnen laten zien omdat het exclusief eigendom van Gizmodo is.

Er is nogal wat te doen geweest om Psystar die half april claimde een gewone computer met Mac OS X Leopard te gaan verkopen.
Journalisten startten direct een onderzoek naar het bedrijf waaruit zou blijken dat ’t allemaal nep zou zijn. Later volgde een verklaring (zie update) waarin het bedrijf reageerde op de aantijgingen en stelde dat het allemaal een groot misverstand was.

Vorige week gaf het bedrijf uit Florida aan dat het met de levering van haar Open Computers gestart was. Tot dusver bleef iedereen sceptisch, want reviews of soortgelijk materiaal van de computer was er simpelweg niet. Wel plaatste de site een kort demo-filmpje van haar Open Computers. Inmiddels heeft Gizmodo-lezer Patrick zijn Open Computer met Mac OS X Leopard geleverd gekregen en in een kort filmpje laat hij zien dat ’t echt is.

Voor de werking van Mac OS X Leopard op een gewone computer maakt Psystar gebruik van bestaande technologieën van het OSx86project. Met deze technologie kan iedereen Leopard werkende krijgen op een niet-Mac, maar met deze service speelt Psystar handig in op beginnersproblemen van gebruikers. Het verschil is alleen dat je bij Psystar betaalt voor bestaande en bovendien gratis technologie.

Volgens Patrick loopt Leopard zeer snel en goed op de computer, die door Mac OS X als een Mac Pro herkend wordt. Nadeel is dat het ingebouwde Software Update niet werkt en updaten dus ook niet mogelijk is. Handmatig updaten leidt waarschijnlijk tot grote instabiliteit, in het uiterste geval resulterend in crashes of een complete herinstallatie van het besturingssysteem.

Moderator Chezzer heeft op ons forum een topic geopend waar je kan discussiëren over de Mac-kloon van Psystar.