2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het heeft even geduurd en het leek er al op dat Apple Mac-kloonbouwer Psystar met rust zou laten, maar vandaag kwam dan toch het bericht naar buiten dat Apple het bedrijf uit Florida voor de rechter daagt.

Psystar verkoopt al sinds april zelfgebouwde computers met daarop Apple’s besturingssysteem, Mac OS X, voorgeïnstalleerd. De verwachting was echter dat Apple wel sneller gerechtelijke stappen zou ondernemen, maar sinds april heeft de fabrikant van computers en consumentenelektronica er geen enkel woord aan vuil gemaakt.

Apple lijkt nu echter aangegeven te hebben dat de maat vol is. Hoewel niet volkomen duidelijk is wat de juridische grond is waarop Psystar wordt aangeklaagd gaat het volgens AppleInsider om copyrightschending van het handelsmerk Mac OS X, dat volgens de EULA – waar elke eindgebruiker mee akkoord gaat – verbiedt om het besturingssysteem op ‘niet-Apple-hardware’ te draaien.

De aanklacht in kwestie zou op 3 juli 2008 bij het U.S. District Court for the Northern District of California zijn ingediend, slechts een dag nadat Psystar begonnen was om een aangepaste versie van de 10.5.4-update voor Mac OS X Leopard aan voormalig kopers van de OpenComputer te distribueren.

De OpenComputer – zoals Psystar het systeem noemt – wordt al sinds april verkocht voor 400 dollar waarbij de laatste versie van Mac OS X Leopard meegeleverd wordt. Vorige maand nog introduceerde Psystar ook een alternatief voor Apple’s Xserve-server, dat de naam OpenServ meekreeg en met Leopard Server geleverd wordt.

Om de beide varianten van Apple’s besturingssysteem te laten werken dienen allerlei kunstgrepen uitgehaald te worden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden waarbij Psystar gebruik maakt van technologie uit het OSX86project, een project ter bevordering van Mac OS X op een normale pc.

Een woordvoerder van Psystar stelde al in april dat het met genoegen de gang naar de rechtszaal wilde maken. Volgens het bedrijf is de eindgebruikerslicentieovereenkomst van Mac OS X in strijd met antitrustwetten.

"Wat als Microsoft zou zeggen dat je Windows alleen op Dell-computers mag installeren?", zegt de woordvoerder. "Wat als je na een Honda gekocht te hebben te horen krijgt dat je alleen mag rijden op de wegen die Honda goedkeurt?", zo besluit hij zijn onderbouwing.