1 min

In de nacht van maandag op dinsdag heeft een cracker een dertigtal gebruikersnamen en wachtwoorden van Belgacomklanten gepubliceerd op het internet. Met die informatie probeert hij nu de Belgische telecomreus af te persen.

De cracker beweert de informatie bemachtigd te hebben via een bug in de firmware van de BBox2-modem, die door een deel van de Belgacomklanten wordt gebruikt. Met de inloggegevens kan een kwaadwillende de slachtoffers opzadelen met kostelijk extra datavolume of kan hij zelfs extra abonnementsdiensten bestellen.

De cracker beweert een Amerikaan te zijn die in België woont en eist dat Belgacom zijn datalimieten afschaft. Als er niet snel op die oproep wordt ingegaan, komen volgende week nog eens duizenden logins op het internet terecht. Maar daar stopt het niet. "Als de datalimieten op 30 november nog steeds niet afgeschaft zijn, publiceer ik de gegevens van 285.000 klanten, samen met de exploit", voegt de cracker toe aan zijn dreigement.

Belgacom heeft ondertussen de echtheid van de gegevens bevestigt en onderzoekt of de cracker even gevaarlijk is als hij zelf beweert. Zo kunnen de gegevens ook willekeurig verzameld met behulp van spyware, maar de man kan ook echt een bug ontdekt hebben. Dat is wat Belgacom op dit moment onderzoekt.