4min

Tags in dit artikel

, ,

Tegen het eind van het jaar komt Microsoft met de Windows 11-versie 23H2, waarmee het besturingssysteem een groot aantal extra features gaat krijgen. Wat voegt de techgigant allemaal toe aan de nieuwste release?

Zoals gebruikelijk zijn deelnemers van het Windows Insider-programma al een tijdje aan de slag geweest met de nieuwste toevoegingen aan het OS. Toch is het veelal zo dat een Preview-variant van een feature bugs kan bevatten of nog niet volledig uitgewerkt is. In de meeste gevallen belandt een innovatie pas in het volledige Windows als er voldoende getest is. Voor de onderstaande features mogen we dus wellicht in een andere manifestatie verwachten dan wat nu voor Insider-leden beschikbaar is.

Windows Copilot

De meest in het oog springende nieuwe feature voor 23H2 is ongetwijfeld Windows Copilot. Eind mei werd het onthuld tijdens Microsoft Build met de belofte dat het AI-assistentie door het gehele OS zal leveren. De tool lijkt in sommige opzichten sterk op Bing Chat, de generatieve AI-variant van Microsofts zoekmachine. Echter is Windows Copilot sterker geïntegreerd in Windows, waardoor je bijvoorbeeld systeeminstellingen door middel van een gesprek kunt aan laten passen. De eerste indrukken van bijvoorbeeld Windows Central laten echter wel zien dat de huidige Preview-versie nog een wat beperkte functionaliteit kent.

Lees ook: Zo gaat Windows Copilot eruitzien

Nieuw ontwerp voor Verkenner

Er zijn ook vernieuwingen op bekend terrein: de Verkenner (Engels: File Explorer) krijgt een nieuw ontwerp. Achter de schermen is het geen drastische vernieuwing, maar de zoekfunctie zou een stuk sneller moeten zijn. Dit is al sinds een update van Windows 10 enkele jaren geleden een heikel punt geweest, omdat het zoeken naar bestanden aanzienlijk sneller was in eerdere Windows-releases.

De vernieuwde Verkenner

Ook is er een integratie met Microsoft Entra ID (voorheen Azure Active Directory) waarbij bestanden in een carousel-weergave te zien zijn. Op veel gebieden is de Verkenner echter gewoon nog uiterst herkenbaar.

Dynamische instellingen

De homepage voor instellingen krijgt een facelift en zal voortaan op dynamische wijze ‘leren’ van gebruikersgedrag. Mocht je bijvoorbeeld regelmatig naar de Bluetooth-instellingen gaan of vaak aan je privacy-instellingen sleutelen, dan zullen deze eerder tevoorschijn komen.

Dev Home/Dev Drive

Voor developers zal de inclusie van Dev Home en Dev Drive volgens Microsoft een “productiviteitsboost” moeten geven. Het prepareren van een systeem om ermee te gaan coderen, zou een stuk sneller moeten gaan met deze applicaties. Dev Home en Dev Drive zijn in preview-vorm beschikbaar, waarbij de eerste reacties spraken over een nog niet volledig functionele interface; zo ontbrak er bij de preview-release een optie om naar een vorig scherm te gaan.

Lees meer: Microsoft Dev Home zou productiviteit een boost moeten geven

Dynamic Lighting

Microsoft hoopt met 23H2 eindelijk voor een standaardisering te zorgen als het gaat om RGB-verlichting. Al jaren zijn moederborden uitgerust met mogelijkheden om LED-jes aan te sturen om allerlei patronen te creëren. Echter is het wat implementatie betreft het wilde westen: de ene fabrikant heeft weer een eigen RGB-hub, terwijl de ander een stukje software heeft dat ermee overlapt.

Met Dynamic Lighting dienen alle adressable RGB-lichten gezamenlijk aan te spreken te zijn. Dit zal uiteindelijk afhankelijk zijn van de medewerking van derden zoals Corsair, Crucial en NZXT om echt universeel te werken.

Native 7zip-/.rar-ondersteuning

Het WinRAR-programma heeft er al bijna drie decennia voor gezorgd dat gecomprimeerde .rar-mappen in Windows te openen zijn. Toch is native ondersteuning in al die jaren uitgebleven. Eind dit jaar moet dat eindelijk verleden tijd zijn en zal Windows 11 zonder extra software-laag gecomprimeerde bestanden kunnen openen. Momenteel is deze optie al in preview-vorm beschikbaar.

Tip: Na 30 jaar ondersteunt Windows eindelijk rar-, gz- en tar-bestanden

Ondersteuning voor passkeys, verbeterde herstelmogelijkheden

Wat beveiliging betreft zijn er op twee fronten verbeteringen. Allereerst zal er een ondersteuning zijn voor passkeys, die wachtwoorden overbodig moeten maken. Door deze methode is het een stuk eenvoudiger om in te loggen op websites die het ondersteunen, bijvoorbeeld via Windows Hello-gezichtsherkenning.

Microsoft heeft eveneens gewerkt aan de backup- en herstelervaring. De volledig nieuwe Backup-applicatie dient het eenvoudiger te maken om te bepalen wat bewaard moet blijven, zoals bijvoorbeeld gevoelige gegevens, referenties en systeeminstellingen. De nieuwe app herinnert meer dan wat voorgaande backups van Microsoft konden onthouden, zoals de plek waar een applicatie vastgepind zat in het Start-menu.

…en meer

Windows 11 23H2 komt daarnaast nog met een berg verbeteringen die het gebruikersgemak verbeteren. Zo is de herkenning van handschriften beter geworden en kan een gebruiker met een digitale pen direct in het tekstveld schrijven, zoals bij een zoekopdracht in de Verkenner.

De volume-mixer lijkt weer meer op die van Windows 10, waarbij individuele applicaties op volume in te stellen zijn. Ook is er weer een mogelijkheid om taakbalkvensters nooit te combineren, zoals twee openstaande vensters van een browser.