Japanners krijgen de meeste kpbs per betaalde dollar voor hun internetverbinding. Nederland blijkt een goede middenmoter te zijn. Dat blijkt uit de viermaandelijkse Marktrapportage Elektronische Communicatie die in opdracht en met subsidie van het ministerie van Economische Zaken tot stand is gekomen.

TNO keek naar het aantal kbps dat in verschillende landen bij het basispakket DSL of kabel wordt geleverd. Om de basispakketten te vergelijken hebben ze het gemiddelde van de kbps per dollar bekeken.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat je in Japan gemiddeld de meeste kbps per dollar krijgt, zowel voor DSL als de kabel. In Amerika en Canada ben je het meest kwijt, zeker voor internetten via DSL.


Nederland is een hoge middenmoter, er is hier wel een verschil tussen DSL en kabel. Zo krijgen mensen die DSL gebruiken hier meer snelheid per dollar dan bij kabel. Toch is het verschil niet meer verschrikkelijk groot. In 2008 lag het gemiddelde voor DSL op 245 kbps en bij kabel op 129 kbps. Wat nu in het eerste kwartaal van 2009 voor DSL 245 kbps is gebleven en voor de kabel 230 kbps is geworden.

De volledige Marktrapportage Elektronische Communicatie van TNO is hier te downloaden.