2min

KPMG gaat nauwer samenwerken met Microsoft rond AI-oplossingen. Ook wordt de komende vijf jaar 1,8 miljard euro (2 miljard dollar) in AI geïnvesteerd.

De 1,8 miljard euro gaat naar AI- en cloudprojecten die de diensten van KPMG moeten helpen automatiseren. Naast de consultancydiensten, gaat het hierbij om de accountants- en belastingdiensten die KPMG levert.

Het gebruik van AI en automatisering moet medewerkers in staat stellen snellere analyses te leveren en daarbij meer tijd te geven om strategisch advies aan hun klanten te geven.

Bovendien moeten de samen met Microsoft te ontwikkelen AI-oplossingen KPMG-medewerkers in staat stellen klanten te helpen bij het integreren van AI in hun eigen zakelijke trajecten. Daarnaast zal generatieve AI worden ingezet voor het verbeteren van de werkzaamheden op het gebied van duurzaamheid en sociale en governance-onderwerpen.

Geen banenverlies

KPMG benadrukt dat de AI-samenwerking met Microsoft niet gaat leiden tot een banenreductie. De te ontwikkelen technologie wordt juist ontwikkeld om de eigen medewerkers beter te helpen in hun werkzaamheden.

Ook moet AI KPMG de komende vijf jaar ongeveer 11 miljard euro (12 miljard dollar) aan extra omzet opleveren.

Plannen Microsoft

Binnen de samenwerking zorgt Microsoft ervoor dat KPMG één van de eerste bedrijven wordt waarbij medewerkers toegang krijgen tot de nieuwe AI-assistent voor Microsoft 365, Microsoft 365 Copilot. Dit voordat de tool publiekelijk beschikbaar komt.

Daarnaast is KPMG van plan meer workloads naar de public cloudomgeving Azure te brengen. KPMG gebruikt al Azure voor toegang tot de LLM-modellen van OpenAI voor het ontwikkelen draaien van eigen AI-applicaties.

Tip: Microsoft sleept volgende miljardendeal binnen