2min

Volgens de Wall Street Journal overweegt Microsoft een nieuwe investering in OpenAI. Drie jaar terug zei de techgigant 1 miljard dollar aan de onderzoeksgroep toe.

De Wall Street Journal vernam het gerucht van een ingewijde bron. Volgens de bron zijn OpenAI en Microsoft in “vergevorderde gesprekken” over een investering. Het is op dit moment niet bekend hoeveel financiering de onderzoeksgroep zoekt.

Volgens The Information werd OpenAI in 2021 op ongeveer 20 miljard dollar gewaardeerd tijdens een deal met Sequoia Capital, Tiger Global Management, Bedrock Capital en Andreessen Horowitz.

Microsoft en OpenAI staan sterk

In 2021 investeerde Microsoft 1 miljard dollar in de organisatie. In het jaar daarop ontwikkelde de techgigant een Azure-supercomputer om machine learning-onderzoeksprojecten van OpenAI te ondersteunen.

De onderzoeksgroep gebruikt de supercomputer — een systeem met 10.000 GPU’s en 285.000 CPU cores — voor het trainen van neurale netwerken. Sinds de investering van Microsoft is de samenwerking met OpenAI herhaaldelijk uitgebreid.

Eerder deze maand onthulde Microsoft plannen om de DALL-E 2 AI-technologie van OpenAI beschikbaar te maken voor gebruikers van Azure. DALL-E 2 genereert afbeeldingen op basis van menselijke input.

Google wil niet achterblijven

Een nieuwe investering van Microsoft stelt OpenAI in staat om uit te breiden. De onderzoeksgroep maakt het voor Microsoft mogelijk om commerciële oplossingen te ontwikkelen. In de afgelopen jaren integreerde de techgigant de neurale netwerken van OpenAI in verschillende producten. Naar verwachting houdt Microsoft de strategie in de komende jaren aan.

Ook Google Cloud, een van Microsofts grootste concurrenten, gaf in de afgelopen jaren prioriteit aan AI-ontwikkeling. De onderzoeksdivisie investeert regelmatig in machine learning-technologieën. DeepMind, een dochteronderneming van Alphabet, streeft ernaar om de mogelijkheden van AI-toepassingen uit te breiden. Google verwerkte de technologie van DeepMind in meerdere commerciële oplossingen.

Tip: Meta maakt zeer groot LLM AI-model OPT-175B openbaar