2min

Tags in dit artikel

, ,

Mininova heeft vandaag aangekondigd dat het zijn algemene torrentdatabase sluit en alleen nog maar verder gaat met de eerder opgerichte Content Distribution service. De website ziet geen andere mogelijkheid dan te stoppen met de torrentdatabase, nadat het door de Rechtbank van Utrecht was verplicht om torrents te filteren.

Mininova werd eerder dit jaar voor de rechter gesleept door stichting Brein. Brein won de rechtszaak en Mininova werd door de Rechtbank van Utrecht verplicht om ervoor te zorgen dat alle torrents verwijderd werden die linkten naar (media)bestanden die zonder toestemming van de rechthebbenden verspreid worden. Mininova probeerde de afgelopen maanden aan die eis te voldoen, ondermeer door te filteren met behulp van een zwarte lijst van Brein. Volgens directeur Erik Dubbelboer was het echter niet mogelijk om alle illegale torrents te filteren, om het systeem helemaal feilloos te maken zouden werknemers van de site alle torrents moeten nalopen. Dat is volgens Dubbelboer echter niet haalbaar.

Omdat de rechtbank een dwangsom heeft opgelegd voor elke illegale torrent die op de site zou blijven staan heeft Mininova besloten de hele database maar uit de lucht te halen. De website overweegt overigens nog wel of het in hoger beroep gaat.

Tot die tijd blijft alleen de Content Distribution service online. Deze dienst, die in 2007 gelanceerd werd, maakt het voor artiesten en producers mogelijk om hun content gratis aan te bieden via Mininova. Onder andere de Nederlandse band Silence is Sexy en de Nederlandse omroep VPRO bieden content aan via de service. Dubbelboer erkent tegenover Nu.nl dat de meeste bezoekers van de website niet voor de Content Distribution service op de site kwanen, maar gaat voorlopig toch proberen de inkomsten te genereren uit advertenties op de website.