T-mobile gaat vanaf 2010 de reisinformatie en het draadloze internet verzorgen in de NS treinen. Daarnaast heeft ook Arriva plannen om in zijn treinstellen internet te gaan aanbieden.

NS en T-mobile hebben een contract afgesloten met een termijn van drie jaar. Hierdoor is het de bedoeling dat T-mobile vanaf 2010 reisinformatie en draadloos internet verzorgen in intercitytreinen.

Volgens de planning zullen in maart 2010 de eerste treinen met het gratis internet gaan rijden. De andere treinen moeten in de 2010 opgeleverd worden volgens de planning.

Het is de bedoeling dat deze dienst in eerst instantie gratis zal zijn. Ook hoeven gebruikers van de dienst niet perse een T-mobile abonnement of hotspot abonnement te hebben.

T-Mobile gaat samenwerken met het netwerkbedrijf Nomad, die al eerder dit soort diensten in treinen heeft opgeleverd. NS had al eerder een poging gedaan om internet in de trein aan te gaan bieden. Maar de proef met KPN was toen mislukt. Na die proef had de NS besloten dat internet in de trein op dat moment nog niet rendabel was. Nu hoopt de NS dat deze tweede poging meer succes gaat krijgen. Zo heeft de NS een doelstelling om in 2013 al bij 83 procent van de intercitystoelen internet beschikbaar te maken.

Dit project krijgt een subsidie van ruim 15 miljoen van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Naast dit project krijgt ook Arriva een subsidie van 1.1 miljoen euro.

Arriva heeft al een proef samen met KPN gehouden op het traject Groningen-Leeuwarden, maar dat had als doel het testen van de systemen op veiligheid. Bijvoorbeeld het doorsturen van live videobeelden naar de verkeersleiding bij calamiteiten.

Arriva laat weten dat ze de subsidie verwelkomen, maar dat het nog wel op zoek moet naar een telecombedrijf. Het is de bedoeling dat alle treinen van Arriva in 2012 voorzien zijn van het internet.