Goed nieuws voor treinreizigers: draadloos internet zal ook na 1 april 2013 gratis beschikbaar blijven voor consumenten. Dat heeft het spoorbedrijf dinsdag bekend gemaakt.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben voor het aanbieden van draadloos internet in haar treinen afspraken gemaakt met T-Mobile. Dit contract loopt op 1 april 2013 af. Even leek er sprake te zijn dat treinreizigers hiervan de dupe zouden worden, maar het spoorbedrijf heeft besloten om de dienst na deze datum gratis aan te blijven bieden aan haar klanten.

Ruim twee jaar geleden kondigde de NS aan dat de eerste treinen over een gratis internetverbinding beschikken. Het spoorbedrijf heeft als doelstelling om eind volgend jaar alle intercity’s van WiFi te voorzien. Op dit moment zijn alle ICMm-treinstellen – nieuwe treinstellen die voornamelijk voor intercitydiensten gebruikt worden – voorzien van gratis draadloos internet.

NS legt gebruikers wel één beperking op: om ervoor te zorgen dat het dataverkeer niet uit de hand loopt, kunnen treinreizigers geen video’s bekijken op YouTube. Daarvoor zullen ze hun eigen databundel moeten aanspreken.

Tussen augustus 2010 en april 2011 is het aantal internetsessies per dag met een factor 9 toegenomen. De sessietijd in minuten is in deze periode navenant gelijk gebleven.