2min

Nadat Mac-kloonbouwer Psystar dinsdag akkoord ging met het voorstel om een schadevergoeding aan Apple te betalen, heeft Psystar nu ook de verkoop van zijn computers, waarop Mac OS X voorgeïnstalleerd staat, gestaakt.

Mensen die de website van Psystar bezoeken om een OpenComputer te kopen, krijgen inmiddels de melding dat de computers ‘niet meer leverbaar’ zijn. Het enige product dat nog wel verkrijgbaar is, is de Rebel EFI-installatietool. Met de software die vijftig dollar kost, waarvan tevens een gratis probeerversie gedownload kan worden, is het mogelijk om Mac OS X op elke willekeurige computer met een Intel-processor te installeren.

Zoals dinsdag reeds bekend werd, moet Psystar in totaal bijna 2,7 miljoen dollar, waarvan de helft de eigenlijke schadevergoeding is en de overige helft uit advocaatkosten en dergelijke bestaat, aan Apple betalen. Voorlopig hoeft Psystar het bedrag nog niet aan Apple over te maken, omdat beide partijen eerst nog de mogelijkheid hebben om in beroep te gaan, hetgeen noch Apple noch Psystar vooralsnog heeft gedaan.

Al lijkt het erop dat Psystar dat nog wel gaat doen. Volgens K.A.D. Camera, advocaat van Psystar, heeft rechter William Alsup een verkeerd oordeel geveld toen hij in november stelde dat Psystar, zoals door Apple betoogd, inbreuk gemaakt heeft op diens auteursrecht en de DMCA heeft geschonden. De advocaat laat wel weten dat de regeling ‘extreem positief’ is, gezien de concessies die Apple doet.

Ondertussen is er nog wel de rechtszaak die Psystar op zijn beurt tegen Apple heeft aangespannen, waarin het bedrijf de Mac-fabrikant beschuldigt van overtredingen van de antitrustwet door Mac OS X Snow Leopard aan Macs te koppelen. Psystar is vastberaden om deze zaak voort te zetten. Apple wil de zaak verplaatsen van de rechtbank in Florida naar Calfornië, waar het bedrijf gevestigd is. Camera heeft al aangegeven dat hij dit verzoek zal aanvechten.

Psystar liet maandag tegenover de rechtbank al weten dat het hoopt gewoon door te kunnen gaan met de verkoop van zijn Rebel EFI-software. Apple heeft tijdens het proces echter gezegd dat de Rebel EFI-software van Psystar een middel is om de beveiliging van Mac OS X te omzeilen en zo de installatie op een gewone pc mogelijk te maken. Het omzeilen van deze beveiliging op zijn beurt is weer een schending van de DMCA waarvan rechter Alsup eerder nog oordeelde dat Psystar zich daar schuldig aan heeft gemaakt.

Hoewel Psystar nu akkoord is gegaan met een schadevergoeding en de verkoop van zijn OpenComputers heeft gestaakt, zal Apple dus nog niet meteen van Psystar af zijn. De komende tijd zal duidelijk moeten worden of Apple inderdaad, zoals Psystar beweert, de antitrustwetgeving heeft overtreden en of Psystar de Rebel EFI-software mag blijven verkopen.