3min

Het langlopende juridische proces tussen Apple en Mac-kloonbouwer Psystar kreeg dinsdag een interessante wending toen de computerfabrikant akkoord ging met een regeling tussen de twee bedrijven. Psystar zal Apple 1,3 miljoen dollar schadevergoeding betalen en in ruil daarvoor zal Apple het bedrijf niet opnieuw aanklagen.

De schadevergoeding bedraagt 1.337.500 miljoen dollar en is voor de inbreuk op het auteursrecht van Apple, contractbreuk en het schenden van de Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Daarnaast komen ook de kosten van het proces inclusief bijkomende schade, ter waarde van nogmaals 1.337.500 miljoen dollar, voor rekening van Psystar. In totaal moet het bedrijf, volgens de regeling, 2,675 miljoen dollar aan Apple betalen.

Zoals dat bij een dergelijke regeling meestal het geval is, zal ook de eiser met een tegengebaar moeten komen. Dat doet Apple door Psystar niet opnieuw aan te klagen op grond van inbreuk op het handelsmerk, personificatie van het handelsmerk, oneerlijke concurrentie in de staat Californië en algemene wetgeving omtrent oneerlijke concurrentie. Dit zijn allemaal claims van Apple waarover rechter William Alsup niet geoordeeld heeft.

Hoewel dit voor Psystar vrijwel zeker betekent dat het moet stoppen met de verkoop van computers met Mac OS X voorgeïnstalleerd, legt Psystar het bijltje er niet meteen bij neer. Afgelopen maandag liet het bedrijf aan de rechtbank weten dat het hoopt, dat het wel door kan gaan met de verkoop van zijn Rebel EFI-software. Deze vijftig dollar kostende software stelt particulieren in staat om Mac OS X eenvoudig op een gewone pc te installeren.

Apple echter heeft tijdens het proces gezegd dat de Rebel EFI-software van Psystar een middel is om de beveiliging van Mac OS X te omzeilen en zo de installatie op een gewone pc mogelijk te maken. Het omzeilen van deze beveiliging op zijn beurt is weer een schending van de DMCA waarvan rechter Alsup eerder nog oordeelde dat Psystar zich daar schuldig aan heeft gemaakt.

Momenteel loopt er in Florida ook nog een rechtszaak over exact dezelfde feiten, maar dan met betrekking tot de laatste versie van Apples Mac OS X-besturingssysteem, Snow Leopard. De regeling wordt daarom ook gezien als een juiste manier voor beide partijen om geld te besparen. Bovendien hoeft Psystar de schadevergoeding pas te voldoen als alle juridische processen voltooid zijn.

Tevens staat ter discussie of Psystar de schadevergoeding van bijna 2,7 miljoen dollar wel kán betalen. Eerder dit jaar deed het bedrijf, voordat het uitstel van betaling aanvroeg, nog een faillissementsverzoek bij de rechtbank in Florida. Het totale bezit van Psystar is naar verluidt niet meer dan 50.000 dollar en Apple verklaarde afgelopen week voor de rechtbank dat het denkt dat Psystar enige schadevergoeding niet zou kunnen betalen.

Toen Apple in november de cruciale zaak om de auteursrechten won, leek het einde nabij voor Psystar, maar niemand had gedacht dat het zo snel zou gaan. Rechter Alsup bevond Psystar toen onder meer schuldig aan inbreuk op Apples auteursrecht. Als de twee bedrijven niet tot een regeling hadden kunnen komen, zou in januari 2010 de definitieve rechtszaak van start zijn gegaan.