2min

Na 28 jaar stopt Microsoft met het meeleveren van de gratis tekstverwerkingsapplicatie WordPad in Windows. Gebruikers kunnen straks, na een toekomstige Windows-update, vertrouwen op Word of Notepad. De meest recente Insider-build heeft WordPad al verwijderd.

Update 08-01-2024 (Erik van Klinken): dit bericht is voorzien van een update nu Windows 11 Insider Build 26020 WordPad heeft verwijderd.

Vorig jaar had Microsoft al aangekondigd dat WordPad niet meer wordt ondersteund. Klanten die een alternatief willen, worden verwezen naar Microsoft Word voor rich-tekstbestanden als .docx of .rtf en Microsoft Notepad voor .txt bestanden.

Dat Microsoft WordPad richting de uitgang duwde, was al langer bekend. Sinds 2020 was de installatie van de basic tekst-editor al optioneel geworden.

Functionaliteit WordPad

WordPad is sinds Windows 95 een standaard onderdeel van iedere Windows-installatie. De teksteditor stelt gebruikers in staat documenten aan te maken en te wijzigen. De vrij basic tekst editor kan diverse rich-tekstbestanden als .docx lezen, hoewel het dit laatste specifieke bestand niet kan opslaan. Normaal slaat de tekst editor bestanden in het .rtf-formaat op, maar ook een.txt-format of andere open tekstformats zijn mogelijk. De tool heeft verder geen spellingschecker- en wordcount-features.

Eerdere gestopte tools in Windows

Gebruikers die toch een gratis basic rich-tekst editor als WordPad willen blijven gebruiken, kunnen overstappen naar open-source alternatieven. Denk aan LibreOffice of Apache Open Office.

Eerder stopte Microsoft met het meeleveren van de klassieke versie van Paint in Windows-installaties, hoewel nog steeds beschikbaar via de Microsoft Store en de virtuele assistent Cortana, vervangen door Copilot.

Tip: Microsoft forceert update bij Windows 11 21H2-gebruikers