2min

Uit een overeenkomst tussen Microsoft en de Europese Unie over het loskoppelen van Internet Explorer en Windows blijkt dat het keuzescherm voor browsers niet alleen aan nieuwe klanten zal worden aangeboden maar ook aan gebruikers van Windows XP en Vista.

Dit blijkt uit een de overeenkomst tussen Microsoft en de Europese Commissie over het loskoppelen van Internet Explorer en Windows.


De update zal voor Windows XP-gebruikers worden aangeboden als een niet-beveiligingsgerichte update met hoge prioriteit. De classificatie bij Windows Vista en Windows 7 zal "belangrijk" worden. Gebruikers die ervoor hebben gekozen om automatische update te doen, krijgen het keuzescherm automatisch voor zich.

Microsoft heeft al toegezegd dat het de update uiterlijk op 17 maart 2010 gaat verspreiden. Mocht het zo zijn dat Microsoft de uitrol naar een bestaande installatie van Windows niet voor mei heeft afgerond, dan moet Microsoft met goede redenen komen om toestemming voor uitstel van de Europese Commissie te krijgen.

De keuzemogelijkheid zal in twee schermen worden aangeboden. Zo zal het eerste scherm de meestgebruikte browsers aanbieden: Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari en Opera. Tevens komt er ook een tweede scherm waarin zeven onbekende browsers worden aangeboden. Deze zeven browsers worden gekozen op de grootte van hun marktaandeel, die gemeten zullen worden door Net Applications, comScore en StatCounter. Deze browsers zullen iedere keer als het scherm opkomt, in een willekeurige rangschikking worden getoond.

Wanneer je de keuze maakt voor een ander browser verdwijnt Internet Explorer niet van het systeem. Bij Vista en XP kan dit niet eens, en Windows 7 gebruikers moeten dit handmatig doen. Alleen dan verdwijnt enkel de interface, de IE-functionaliteit die door Windows altijd wordt gebruikt, blijft aanwezig.

Microsoft moet er ook voor gaan zorgen dat Windows Update niet meer afhankelijk is van Internet Explorer, maar ook werkt met andere browsers. Deze verplichting geldt niet voor Windows XP.

In de overeenkomst zijn ten slotte een aantal bepalingen opgenomen die ervoor zorgen dat Microsoft pc-leveranciers of personen die Internet Explorer verwijderen verbiedt te benadelen. Ook is Microsoft verplicht om zijn documentatie van alle application programming interfaces die IE gebruikt om het onderliggende besturingssysteem aan te spreken, beschikbaar te stellen aan hun concurrentie. Dit moet op een manier gebeuren waardoor er geen concurrentienadeel plaatsvindt.